A strómanok és az árnyékvezetők sem alhatnak nyugodtan - figyelmeztet az adóhivatal

Sem a strómanok, sem - a háttérben meghúzódó, a céget tényleges irányító - úgynevezett árnyékvezetők nem kerülhetik el a felelősségre vonást - figyelmeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleménye.
NAPI, 2012. augusztus 22. szerda, 08:58
Fotó: Napi.hu

Azok a cégvezetők sem kerülhetik el a felelősségre vonást, akik jelentős adótartozást hátrahagyva szüntetik meg a vállalkozásukat. A strómanok, és a háttérben meghúzódó, a céget tényleges irányító úgynevezett árnyékvezetők is a magánvagyonukkal felelnek tettükért - hívja fel a figyelmet a NAV közleménye, miután az adóhatóság által indított perben a Fővárosi Ítélőtábla, hivatkozva a Kúria eseti döntésére először mondta ki, hogy egy felszámolás során megszűnő cég névleges (stróman) vezetője és árnyékvezetője is személyesen felelős a vállalkozás által ki nem elégített tartozásokért.

A konkrét esetben a vezetők - a cég adótartozásának és más szabályosan működő vállalkozás felé fennálló tartozásának kifizetése helyett - egy megkérdőjelezhető valóságtartalmú kölcsönszerződéssel "menekítettek volna ki" tizenöt millió forintot a cégből.

A bíróság egyértelmű álláspontja szerint a törvények megkerülésére és kijátszására irányuló törekvések nem honorálhatóak azzal, hogy a névleges vezető mentesülhet a felelősség alól, az árnyékvezető pedig nem vonható be a felelősök körébe. Vagyis a stróman hiába védekezik azzal, hogy "én csak a nevemet adtam, és valójában semmit nem csináltam a cégben, és semmiről nem is tudtam". Az "árnyékvezető" sem mentesülhet a szigorú jogkövetkezmények alól, azért mert ugyan nem szerepel a cégnyilvántartásban, de a háttérben "megbújva" a valóságban ő irányítja a vállalkozást. Hisz az, ha valaki - akár csak névleg is - vezető tisztséget tölt be egy cégben, felelős, gondos döntések meghozatalára köteles.

A bíróság ezen döntésére is tekintettel, valamint az ellenőrzések eredményeinek összegzése, és a NAV bűnügyi szakterületének adatai alapján az adóhatóság a jövőben folyamatosan fog pereket indítani a névleges és az árnyékvezetők kártérítési felelősségének megállapítása iránt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Hillarion, 2012.08.22 14:52

Nekem azért ez nem tiszta teljesen. Az "árnyékvezető, stróman", aki sehol sem szerepel, az hogyan vonható felelősségre? A NAV dönti el? Akkor ezután bárki számíthat arra, hogy egy soha nem látott, ismeretlen cég adóssága miatt elkobozzák a házát, vagyonát? Elég annyi, hogy a NAV szerint Ő a stróman? Hát akkor nagyon kell vigyázni, nehogy megharagudjon ránk egy NAV vezető....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csibipapa, 2012.08.22 10:33

Ezt el sem hiszem! Egy társasház Számvizsgáló Bizottságának elnöke vagyok. Volt egy cég a házban, mely nagy adósságot halmozott fel, majd megszünt, ill. új név alatt, egy stróman ügyvezetésével, de a volt tulajdonos tényleges vezetésével működött tovább, mígnem az adóhatóság felé 350 milliós, a társasház felé 12 milliós adósságot halmozott fel, majd felszámolás alá került! Sem a tényleges tulajdonosnak, sem a stróman ügyvezetőnek - ez már több éves történet - a haja szála sem görbült! Vígan élik világukat! Az ügyészséghez is fordultunk, már évekkel ezelőtt, de semmi sem történt! Úgyhogy ezt a fenti cikket viccnek kell tekintsük, mert a valóságban nem nyúlnak hozzájuk, mert "nyuszik"!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

darthwader, 2012.08.22 09:46

Éljen! De miért kellett erre 22 évet várni? Nyilvánvaló volt, hogy a rendszerváltás után kb minden "vállalkozó" ezt űzte. (Tisztelet a szabályt erősítő kivételnek)

wader
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html