Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közleménye szerint az egészségügyért felelős államtitkárság 2015. májusban kezdett egyeztetéseket az ágazati reprezentatív szakszervezetek, az érdekvédelmi szervezetek és az ágazati kamarák bevonásával. A szerdai tárgyaláson az MSZ EDDSZ, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete (MÖSZ), a Magyar Orvosi Kamara (MOK), a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK), a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK), valamint a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) képviseltette magát.

A tárgyaláson az érdekképviseletek az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Korm. rendelet, valamint az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről szóló 2003. évi LXXXIV. törvény módosításának igényét  jelezték.  A kötelező továbbképzésekhez kapcsolódó szabadnapok kiadásának szabályozásához a felek szakértőket vonnak be - derül ki a közleményből.

Az egyeztetést konstruktív volt, a szaktárca fontos célja az egészségügyi dolgozók élet-és munkakörülményeinek további javítása érdekében egy, az ágazat dolgozóit érintő kollektív szerződés megalkotása és fejezetenkénti aláírása - írja az Emmi.

Az egyeztetések két hét múlva folytatódnak.