Az Európai Űrügynökség (ESA) elsődleges feladata a tudományos kutatás mellett az űrtechnológia célzott fejlesztése, az űripar növekedésének katalizálása, űralapú infrastruktúrák kiépítése és hasznosítása (műholdas navigáció, távközlés, meteorológia stb.). A nemzetközi szervezet Észtország napokban várható csatlakozásával 21 tagot számlál majd - olvasható az NFM közleményében.

Magyarország már a nyolcvanas években együttműködött az ESA-val (pl. a Halley-üstököshöz küldött Giotto űrszonda programjában), az első hivatalos együttműködési megállapodást 1991-ben írták alá. A csatlakozási tárgyalások kisebb-nagyobb megszakításokkal 2005 óta zajlottak, a kormány tavalyelőtt indította újra az egyeztetéseket. A felek idén februárban állapodtak meg Magyarország teljes jogú tagságáról.

Mindenkinek jó lesz

A szaktárca szerint a döntéssel elsősorban az innovatív, csúcstechnológiát képviselő magyar űripar fejlődése kap nagy lendületet. A csatlakozás ugyanis erősíti a hazai ágazati szereplők iránti bizalmat, így a magyar cégek könnyebben juthatnak megrendelésekhez, ami elősegíti a szektor versenyképes vállalkozásainak bővülését, a foglalkoztatottság és az adóbevételek növekedését. A vállalkozások és egyetemi kutatóhelyek helyzetbe hozása hozzájárulhat jelenlegi régiós vezető szerepük megőrzéséhez és a magasan képzett műszaki szakemberek itthon tartásához is - véli az NFM.

Magyarország a parlamenti jóváhagyás esetén idén novemberben válik az Európai Űrügynökség teljes jogú tagjává.