Az új gazdaságpolitika nem lehet restriktív, ám mégis meg kell tartani a 3,8 százalékos hiánycélt - kezdte sajtótájékoztatóját Mellár Tamás, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. kutatási igazgatója a cég sajtótájékoztatóján.

A kutatók évi 1,5-2 százalékos foglalkoztatás bővüléssel kalkulálnak - ezt a kormány ígéreteire alapozzák. Ez a növekedés évi 60-70 ezer új munkahelyet jelentene, ám csak  akkor érhető el, ha a fejletlen régiókra is kiterjesztik a foglalkoztatás-bővítési programokat.

A cég szerint az idén a fogyasztás még 2,3 százalékkal csökken, de jövő évtől 2,8-3,8 százalékkal ugrik. A beruházások idén még három százalékkal nőhetnek, a jövő évtől öt százalékos beruházás növekedést várnak.

Ezzel a GDP az idén egy százalékkal nőhet, 2012-re három százalék körüli növekedést prognosztizál a cég, s 2012-től négy százalékos növekedésre állhat rá a magyar gazdaság - mondta Mellár. (Mellár annak a 29 közgazdászból álló csoportnak a tagja, amely még a választások előtt két százalékos idei GDP-csökkenést prognosztizált - igaz, a KSH volt elnöke nemrégiben jelezte, hogy ő már akkor nulla százalék körüli értéket várt.)

A kutatók szerint 2018-ra a jelenlegi 80-ról 60 százalékra mérsékelhető GDP-arányos adósságráta - utóbbi már nemzetközileg is tolerálható. A hiánycsökkentéshez egyszerre van szükség az államháztartás elsődleges (kamatkiadások nélkül számított) egyenlegének többletére, illetve a gyors gazdasági növekedésre - hogy az ország kinőhesse a magas GDP-arányos hiányt.


Heim Péter igazgató szerint az újraelosztás folyamatos csökkentésre lesz szükség, az államháztartás kiadásait a GDP 43,8 százalékára kell mérsékelni - ami hat százalékpontos szűkítést jelent a ciklus végéig.