A szociális segély egy részét Erzsébet-utalványban adhatják

A települési önkormányzatok augusztus 1-jétől rendeletben írhatják elő, hogy legalább tízezer forintnyi rendszeres szociális segély folyósításakor az ellátás összegéből ötezer forintot készételvásárlásra felhasználható Erzsébet-utalványban kell fizetni.
MTI, 2012. július 10. kedd, 10:43
Fotó: Napi.hu

A parlament erről hétfőn a szociális tárgyú törvények módosításával döntött. Az indítványra 235-en szavaztak igennel - a kormánypárti frakciók -, 91-en pedig - az összes ellenzéki képviselő - nemmel.

Változik a gyermekvédelmi törvény is: a módosítás értelmében a település jegyzője a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultaknak október 1-jétől nem pénzben, hanem készétel-, ruházat- és tanszervásárlásra alkalmas Erzsébet-utalványban nyújt támogatást. A kedvezmény összegéről a parlament évente dönt.

Újraszabályozták az iskoláztatási támogatást

Bekerült továbbá a törvénybe, hogy az óvodákban és iskolákban kötelező megszervezni a gyermekek étkeztetését.
Az Országgyűlés rögzítette azt is, hogy a következő tanévtől a gyermek életkorától és a család jövedelmi helyzetétől függetlenül nem jár családi pótlék akkor, ha a gyermek ötven órát igazolatlanul hiányzik az iskolából.

Ezzel újraszabályozták és egyszerűsítették az iskoláztatási támogatás szüneteltetésének szabályait, és az iskolalátogatási kötelezettség elmulasztása miatt mindenkit ugyanaz a szankció sújt. Megszűnik a támogatás felfüggesztésének jogintézménye, vagyis a családi pótlékot nem kell családtámogatási folyószámlára utalni, és visszamenőleges kifizetésére nincs lehetőség, ha a gyermek ismét iskolába jár.

A jövőben az iskoláztatási támogatás szüneteltetésének ideje alatt a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak sem kaphatják meg a természetben nyújtott ellátást. Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter indoklása szerint a módosítás előnye, hogy a szigorúbb büntetés a gyermekeket és családjukat jobban ösztönzi a tanulmányi kötelezettség teljesítésére, miközben az eljárásrend egyszerűsödik.

Ugyanakkor ma a támogatást csak akkor folyósíthatják újból, ha a gyermek egyetlen tanórát sem mulaszt igazolás nélkül. Az indoklás szerint így néhány perces késések is a családi pótlék megvonásának fenntartását okozhatják. A parlament ezen most úgy enyhített, hogy a jegyzőnek akkor kell kezdeményeznie a pótlék újbóli kifizetését, ha a gyermek ötnél kevesebb órát hiányzik igazolatlanul.

A rehab ellátásban részesülő kismamák is kapnak gyest

A jogszabály meghatározza továbbá a támogatott lakhatás részleteit. A 2013. január 1-jétől hatályba lépő támogatási forma a fogyatékkal élő embereknek, a pszichiátriai, illetve a szenvedélybetegeknek, valamint a hajléktalanoknak biztosított ellátás, amely életkoruknak, egészségi állapotuknak és önellátási képességüknek megfelelően biztosítja a lakhatást, a mentálhigiénés segítséget, valamint szükség esetén az étkezést, az ápolás-gondozást és a fejlesztést.

A törvénycsomag rendelkezik arról is, hogy a jövőben újra jár a gyes - nemcsak a rokkantsági ellátásban, hanem - a rehabilitációs ellátásban részesülő kismamáknak is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

obsi, 2012.07.11 12:28

Ahogyan a kistérségi falvak megoldják az idősek étel kihordását, falubuszokat indítanak ugyanúgy pl. bözsi járatokat indíthatnak: leadják a rendelést megjön a csilingelős kocsi és szétdobja az árut.
Még munkahelyet is teremt.
Persze majd lehet sírni, hogy nincs cigi, pia, márkás cucc, de aki más kenyeréből él az ne is szidja, hogy nincs benne kovász.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2012.07.11 12:03

@Borisz1106:

1. (vicc!) "Mégsem tudja beszerezni annyiért!" . Kérjenek tanácsot a tescótól ;-), vagy váltsanak nagykert. (román, bolgár, stb a kristálycukornál nincsenek szavatosságbeli problémák... ;-)

2.

"Mégsem tudja beszerezni annyiért!"

Nem is kell. Mivel a kis helyi közösségekben kb. nincs versenytársuk, itt kb. annyiért adják amennyiért akarják. A nagy hiperek mellett meg úgysem rúgnak labdába.

3.

"Azt azért mindenhol megveszik (kénytelenek), alapvető élelmiszerek között van. " Ez így van, de azért "napi fogyás" szintjén kis közösségekben meg lennék lepve ha 10 kilót el bírnak adni egy héten.

Mi (két fős háztartás" szvsz jó ha 3-5 kiló kristálycukrot veszünk egy évben (!). Inkább porcukor ami jobban fogy. Más lehet hogy 5 pofára tömi a kristálycukrot, de szvsz nem ez az általános ;-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gewinner62, 2012.07.11 10:58

@melos:

én egy speciális szegmens 3-4 termékével foglalkoztam-csak kp és nayg tétel....így olcsóbb voltam -mint sok gyártó---így megy ez!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2012.07.11 10:21

@melos: Konkrétan ez az 1 kg-os kristálycukor volt :) Azt azért mindenhol megveszik (kénytelenek), alapvető élelmiszerek között van. Egyébként a Coop a 3. legnagyobb forgalmat bonyolító cég (akit a szektoradó sem terhel a CBA-val együtt), tehát mennyiségben ő is versenytársa a tecsónak. Mégsem tudja beszerezni annyiért!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2012.07.11 10:04

@Borisz1106:

"annyiért nem tud beszerezni bizonyos termékeket amennyiért a Tesco a boltjaiban eladja!!! "

Ez mindig is így volt, és így is lesz. Aki nagyobb mennyiséget rendel, annak a beszállítók olcsóbban adják. Illetve kénytelenek adni, mert ugye a tesco diktál.

Anno ezredforduló körül úgy lehetett árulni a tecsoban meg az auchanban, meg a többi nagyban, ha a beszállító ún. belistázási díjat fizetett termékek után. Meg időnként volt afféle "kötelező akció".

Melóztam ilyen "importőr" cégnél...

Csak mivel a tecso itthon óriási piac simán megérte ott árulni.
Az auchan mondjuk rosszabb volt, mert az anno túlment a határon, asszem volt olyan év, hogy a cég nem is szállított mert nem érte meg.

Hogy most hogy van azt nem tudom, de tippre nem sok minden változhatott...

Amit viszont a tecsóban sem vettek be árusításra az kereslet hiányában jellemzően ki is múlt itthon mint termék...

-----------------

"annyiért nem tud beszerezni bizonyos termékeket amennyiért a Tesco a boltjaiban eladja!!! "

Ezek azért tippre nem napi folyamatosan fogyó cuccok, mint a kaja, hanem ilyen mosópor, borotva, ilyesmi kategória, ami kisboltokban amúgy sem igen fogy masszív kereslet hiányában.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html