A szakemberek szerint a szőlő ára emelkedhet, a boré viszont - a túlkínálat miatt - várhatóan nem fog növekedni.


A Varga Pincészet Kft. prognózisa szerint a szőlő minőségét tekintve sokkal jobb szüretre lehet számítani a tavalyinál, mennyiség szempontjából viszont nagy áttörés nem várható. Árakat vizsgálva az előző év tendenciáit követve várhatóan folytatódik a fehér- és kékszőlők árainak közeledése. A fehér szőlő áránál átlagosan 10 százalékos növekedés várható, de egyes fajtáknál az áremelkedés akár húsz százalékos is lehet.

Ugyanakkor bor áránál ilyen mértékű emelkedés nem várható a nagy túlkínálat miatt - olvasható a több mint 600 szőlősgazdával kapcsolatban álló magyar bortermelő, az évente tízmillió palack bort forgalmazó Varga Pincészet Kft. előrejelzésében.

A borfogyasztással, borvásárlással kapcsolatos vásárlói szokásokat a cég úgy látja, a magyar borfogyasztók alig tíz százaléka vásárol rendszeresen ezer forintnál is drágább bort.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára, Horváth Csaba korábban MTI-nek elmondta: a mennyiséget tekintve közepes lesz a szüret. Várhatón mintegy 550 ezer tonna szőlő terem, amelyből mintegy 3,5 millió hektoliter bor állítható elő.

A minőséggel - amennyiben az időjárás nem szól közbe - a szakember szerint előreláthatólag nem lesznek gondok.  A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa várakozása szerint is - a kisebb mennyiség miatt - emelkednek tavalyhoz viszonyítva a szőlőárak