Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Amennyiben a kormány a teljes magánnyugdíjpénztári rendszert felszámolja - és az elmúlt bő egy évtizedben ott felhalmozott mintegy 3000 milliárd forintnyi vagyont az államadósság csökkentésre fordítja, akkor már 2012-ben évi 166,6 milliárd forinttal csökkennek az adósságszolgálati kiadások - olvasható a Költségvetési Tanács háttéranyagában. 2011-ben 1052 milliárdos kamatkiadással számol a büdzsé.

A 166,6 milliárdos csökkenés előfeltétele, hogy kormány által jövőre várt teljes summát, vagyis az 529 milliárdnyi vagyon összegen felül megmaradó 2487 milliárd forintot adósságcsökkentésre fordítsa. Mint ismert, a jövő évben 529 milliárd forintnyi vagyon vár bevételként a költségvetés - ám ezt folyó kiadásokra költi el - zömmel a nyugdíjalapban. Ebből a pénzből finanszírozzák fegyveres közalkalmazottak kiemelt szolgálati nyugdíját - de a gyes után fizetendő nyugdíjjárulékot is ezzel váltja ki a kormány.

A KT azzal a feltételezéssel élt, hogy a kormány nem áll meg félúton és két-három év alatt a teljes magánpénztári rendszert felszámolják - az így befolyó pénzt pedig teljes mértékben adósságcsökkentésre költik. Ebben az esetben az éves kamatkiadási megtakarítás elérheti 186 milliárd forintot 2014-re.

A Költségvetési Tanács feltételezése már önmagában némi ellentmondást mutat, hisz rávilágít a költségvetési folyamatok fenntarthatatlanságára. A válságadók kifutásával 2013-14-ben 530 milliárd forintos lyuk keletkezik a költségvetésben - hacsak a kormány nem áll elő hasonló nagyságú kiadáscsökkentő csomaggal. Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben erre ígéretet tett - mondván 2011-et erre fordítja a kormány. Ám ha ezek az intézkedések nem következnek be vagy nem olyan mértékűek, mint a válságadók, továbbra is csábító lehet a magánpénztári vagyon felélése. Innentől pedig fikció az államadósság-csökkentés és az így elérhető kamatmegtakarítás.