BUX
38366

A Tisza két nap múlva tetőzik Borsod-Abaúj-Zemplénben

Az előrejelzések szerint két nap múlva tetőzik a Tisza Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol jelenleg 550 ember dolgozik a gátakon - mondta keddi rendkívüli sajtótájékoztatóján a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője az MTI tudósításában.

NAPI Online, 2006. április 5. szerda, 08:22

Aggodalomra egyelőre nincs ok, de fel kell készülni a legváratlanabb helyzetekre is - közölte Rétközi Ferenc. Hozzátette: harmadfokú az árvízvédelmi készültség a Tiszán és a Bodrogon, valamint a Takta alsó szakaszán, másodfokú a riasztás a Hernádon és kedden este hat órától megszűnt az árvízvédelmi készültség a Sajón.
Az operatív törzs koordinálja az árvízvédekezési munkákat - hangsúlyozta az igazgatóság vezetője, aki jelezte, hogy a külföldi vízgyűjtő területek szakembereivel is folyamatosan tartják a kapcsolatot. "A szlovák kollégák a víztározók segítségével fogják vissza vizet, de egyelőre nem lehet megjósolni, mekkora lesz a Tisza vízszintje tetőzéskor" - mondta Rétközi Ferenc.

A Tisza magas vízállása a Bodrogon is gondot okozhat, így ott is megerősítették a védműveket. Gyárfás Ildikó, a megyei védelmi bizottság elnöke arról számolt be, hogy a megye árvíz elleni védekezésének eddigi költsége mintegy 120 millió forintot tesz ki. "Ebből 90 millió forintot igényelt a vízügyi igazgatóság, 15-15 millió forintot pedig a katasztrófavédelem és az érintett települések önkormányzatai" - fűzte hozzá.