A filmalap hétfői tájékoztatása szerint a világhírű magyar csodakanca, Kincsem történetét feldolgozó modern kalandfilm középpontjában Blaskovich Ernő magyar nemes és Otto von Oettingen osztrák főúr küzdelme lesz. Az 1848-49 szabadságharcot követő Habsburg megtorlás éveinek Magyarországán és Európa legendás lóversenypályáin játszódó történet mozgatórugója a szerelem. Herendi Gábor legújabb filmjében az öntörvényű Blaskovich és Klára, Otto von Oettingen modern és felvilágosult lánya viharos kapcsolata, valamint Kincsem páratlan pályafutása elevenedik meg.

Mint írták, a legmodernebb technikával készülő film forgatásának fő helyszíne a dégi és a keszthelyi Festetics-kastély, az alagi lóversenypálya, valamint a bécsi Prater eredeti formájában megőrzött lóversenypályája lesz, amely az egykori események tényleges helyszíne volt. A Kincsem című film forgatásán a hazai filmgyártásban szokatlanul magas számú statiszta működik közre. A lóversenyeken játszódó jeleneteket 10-15 kamera rögzíti a legizgalmasabb pillanatok felvétele érdekében. A Kincsem operatőre a többszörös díjnyertes Szatmári Péter lesz (Csapd le csacsi, Csinibaba, Dealer, Womb - Méh, Liza, a rókatündér).

Lefújták a 2,5 milliárdos Toldi filmet

Az MNF tavaly októberben jelentette be, hogy hosszadalmas tárgyalássorozat után úgy döntött, nem támogatja Pálfi György rendező Toldi című filmjének megvalósítását, aminek tervezett költségvetése rekordösszegű, 2,5 milliárd forint lett volna. A Filmalap 1,7 milliárd forinttal támogatta volna a produkció elkészítését.

"Egy ilyen magas költségvetésű projekt finanszírozása mind az adófizető nézőközönség, mind a filmszakma felé jelentős felelősség. A Döntőbizottság szerint még nincsenek meg a feltételei annak, hogy egy ilyen magas összegű támogatás mellett olyan filmalkotás szülessen, amely művészi színvonala mellett széles közönséget is képes megszólítani - írta akkor közleményében a MNF.

Sajtóinformációk szerint a szakításhoz személyes és szakmai nézeteltérések vezettek, ez érintette Andrew G. Vajna filmipari kormánybiztos és Pálfi György rendező közti ellentétet a megvalósítással kapcsolatban.

A Toldi-döntést követően kilépett a filmalap filmes döntőbizottságából Miskolczi Péter producer, aki korábban három filmben is együtt dolgozott Pálfi Györggyel.

A Herendi Gábor (Valami Amerika, Magyar Vándor, Lora, Valami Amerika 2) rendezésében, a filmalap 2,078 milliárd forintos támogatásával készülő film producere Hutlassa Tamás (Kontroll, Dumapárbaj, Hurok), társproducere Herendi Gábor. A magyar nyelven, magyar színészekkel készülő filmet az alkotók a ma is világszerte csodált Kincsemhez méltóan a hazai közönségen túl a nemzetközi mezőnybe szánják.

Meglepő vizuális koncepciójú felnőttéválás-történetnek ígérkezik a neves reklámfilmrendező, Kostyál Márk játékfilmes bemutatkozása, a Kojot. A határon túli színházakban játszó színészek főszereplésével készülő film úgynevezett anamorf optikával készül. A kamera mögött Csoboth Attila operatőr mellett a rendező is részese lesz az operatőri munkának.

A Kojot nagyvárosi élettől feszült főszereplője egy váratlan örökség folytán egy dunántúli kis faluban kezd új életet, ahol telekspekulációs ügybe keveredik és kénytelen harcba szállni a vidék kiskirályával. A forgatókönyvet, amely a filmalap szakmai és anyagi támogatásával készült, Kostyál Márk ötletéből Lengyel Balázs, Lovas Balázs és a rendező közösen jegyzi. A Kojot 38 napig tartó, főként vidéki helyszíneken zajló forgatása július közepén kezdődik. A Megafilm produkciójában készülő film producere Kálomista Gábor és Helmeczy Dorottya. A Filmalap 320,56 millió forinttal támogatja a 2016 őszén mozikba kerülő film gyártását.

Pálfi György új filmjének gyártás-előkészítését is támogatja a filmalap. A hang címmel készülő mozifilmre, amely a lengyel Stanislaw Lem Az Úr hangja (1968) című könyvének feldolgozása lesz, 30 millió forint gyártás-előkészítési támogatást szavazott meg a Filmszakmai Döntőbizottság. A hang producere Pusztai Ferenc (KMH Film).

A Filmalap 2011 óta 45 egész estés mozifilm gyártását támogatta, amelyek közül 21 már látható volt a mozikban és nemzetközi filmfesztiválokon.