A tömegbalesetekben érintettek saját kgfb-biztosítójukhoz is fordulhatnak

A biztosító társaságok illetékes vezetőinek hétvégi döntése értelmében a mielőbbi kárrendezés érdekében a csütörtöki, az M1-es és az M7-es autópályákon történt tömegbalesetekben érintettek kárfelvételét saját kgfb-biztosítójuk is elvégzi, amennyiben a károsult saját felelősségbiztosítójánál jelentkezik – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
NAPI, 2013. március 18. hétfő, 13:16
Fotó: Napi.hu

A hosszú hétvége előtti utolsó munkanapon, 2013. március 14-én az M1-es és M7-es autópályákon bekövetkezett tömegbalesetek elszenvedőinek, a kárfelvételek mielőbbi elvégzése érdekében, lehetőségük van arra, hogy kárukat a károkozó felelősségbiztosítójánál, vagy - az általános gyakorlattól eltérően - a saját kötelező gépjármű felelősségbiztosítójuknál jelentsék be. A károk felmérését az a biztosító végzi el, amely biztosítóhoz - az ügyfél választása szerint - a káresetet bejelentették. A casco-biztosítással rendelkezők számára a kárfelmérést casco-biztosítójuk végzi.

Az általános gyakorlat szerint egy közúti balesetnél a balesetben érintett felek kitöltik a "Baleseti bejelentőt", s ezt követően a károsultnak a károkozó felelősségbiztosítójához kell fordulnia. Ott történik meg a kár felmérése és a kárrendezés is.  A múlt csütörtöki tömegbaleseteknél a körülmények nagy valószínűséggel nem tették lehetővé az ilyenkor szokásos eljárást. A szélsőséges időjárás miatt valószínűleg nem történhetett meg a körültekintő nyomrögzítés, a körülmények részletes, helyszíni vizsgálata sem, így a felelősségi jogalap megállapítása a szokásosnál jóval bonyolultabb lesz - áll a MABISZ közleményében.

A felelősségi jogalapok mielőbbi megállapítása érdekében a balesetben érintettek biztosítóinak illetékes szakértőiből álló operatív csoport alakul. E csoport kiegészül személybiztosítási, szállítmánybiztosítási és - mivel az eddigi információk szerint külföldi gépjármű is részese volt a tömegbaleseteknek -, nemzetközi kárrendezési szakemberrel is. Az operatív csoport szakemberei kísérlik meg rekonstruálni a baleseteket, döntenek a felelősség jogalapjáról annak érdekében, hogy a kárt szenvedettek mielőbb hozzájussanak a kártérítéshez.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bernstein, 2013.03.19 08:09

@DCVI: a rendőr teljesített jól (persze nem az, aki megbüntette azt akit lefújt a szél az útról).

A rendőr vezető esetén nem lehet teljesítményről beszélni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mad Max, 2013.03.18 16:00

Nem kell bántani a rendőrséget! Én pénteken (15-én) reggel beszéltem az ORFK közlekedési ügyeletesével, aki azt mondta, hogy semmilyen központi utasításuk nincs, a Helyi Védelmi Bizottságok döntését hajtják végre a rendőr-főkapitányságok és rendőrkapitányságok. Nem tud arról, hogy a Kormányzati Koordinációs Bizottság ülésezett volna. Márpedig katasztrófavédelmi törvény előírja, hogy a Kormány katasztrófavédelemmel kapcsolatos döntései előkészítéséért, a döntések összehangolásáért a Kormányzati Koordinációs Bizottság (KKB) a felelős. A 179/1999. (XII. 10.) Korm. rendelet 12. §-ának megfelelően a katasztrófa elhárítására a következmények felszámolására védekezési munkabizottságokat kell felállítani..... Erről ennyit!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

DCVI, 2013.03.18 14:01

Jól teljesített a rendőrség...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html