A tárca reményei szerint a poszt elősegíti Magyarország gazdasági érdekérvényesítését, könnyíti a török fővárosban található minisztériumokkal és központi hatóságokkal, az ankarai EU-delegációval, valamint a nagykövetséggel való kapcsolattartást.

A kétoldalú gazdasági kapcsolatok bővítésében a magyar kormány ugyanis kiemelt szerepet tulajdonít a befektetési tevékenység ösztönzésének. A magyar-török együttműködés bővítésére lehetőség kínálkozik többek között a környezetvédelem, a járműipar, az energetika, az orvostechnológia, a gyógyszeripar, valamint a gyógyturizmus területén.

A Magyarországon eddig megvalósult török befektetések mellett további érdeklődők megjelenését is támogatni kívánja a kormány, amelyhez szintén hozzájárul az újonnan létrehozandó külgazdasági szakdiplomata poszt. Törökország a kétoldalú áruforgalom szempontjából jelenleg a 19., az EU-n kívüli országok közül az 5. legfontosabb kereskedelmi partnerünk. A kétoldalú áruforgalom 2013 első három negyedévében már csaknem elérte a tavalyi éves értéket: mintegy 2 milliárd dollárt tett ki, ez 27 százalékos bővülés 2012-höz képest.

A korábbi miniszterelnöki találkozók alkalmával megfogalmazott célkitűzéseknek megfelelően a magyar kormány célja a kétoldalú külkereskedelmi forgalom kölcsönös előnyök alapján történő további növelése, 2015-re a megduplázása.