A trükközés elleni harc miatt csökkennek a bérek

A kormány a társadalmi igazságtalanságok megszüntetése miatt döntött az adójóváírás szűkítése mellett. Az intézkedéssel a kormány gátat szabhat a jövedelmekkel való trükközéseknek, egyúttal szélesíti az adózói bázist is - írja a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteki közleményében.
NAPI, 2011. április 22. péntek, 13:59
Fotó:

A hét folyamán számos lap - köztük a Napi Gazdaság is - foglalkozott a konvergenciaprogramban lefektetett adótervekkel. A dokumentum tanúsága szerint a kormány folytatná az adójóváírás kivezetését, amivel tovább csökkentené az alacsony jövedelemmel rendelkezők nettó bérét. A minisztérium pénteken közleményben reagált az írásokra.

A kormány a hazai közteherviselési rendszer felülvizsgálata, a gazdasági szereplők véleményének megismerése, illetve az adózással kapcsolatos nemzetközi tapasztalatok, tendenciák áttekintése után határozott 2010 tavaszán a személyi jövedelemadó rendszer gyökeres átalakításáról - írja az NGM. Az említett átalakítás kapcsán több cél fogalmazódott meg. Ilyen cél volt a személyi jövedelemadózás rendszerének leegyszerűsítése, az arányosság, az egyenlő társadalmi szerepvállalás megteremtése, az adóterhelés csökkentése és az adóbázis szélesítése. Ezen célok teljesülése folyamatosan prioritást élvez, melyet jól példáz a 2010 őszén benyújtott adócsomag és a múlt héten bemutatott Konvergencia Program is.

Az őszi törvénymódosításokkal a kormány garanciát vállalt arra, hogy leveti a szocialisták örökségét, és valódi 16 százalékos, egykulcsos személyi jövedelemadó rendszert vezet be. Az előző kormány által bevezetett "szuperbruttósítás" fokozatos megszüntetése a következő két évben további 4,32 százalékkal csökkenti a munkavállalók terheit, egyúttal megemeli az elkölthető jövedelmeket.

A Konvergencia Programban meghatározott adójóváírás szűkítésére vonatkozó utalásokkal egy újabb torzító tényezőt kíván a kormány minimalizálni. A kormány az elkövetkezendő években is folytatni kívánja a megkezdett munkát és szakítva a korábbi hagyományokkal, egy valódi, arányos, alacsony kulcsú személyi jövedelemadót kíván bevezetni.

Ennek megfelelően átgondolásra szorul, hogy az adózásnak a jövőben is kell-e szociális elemeket tartalmaznia. Az elmúlt évek tapasztalatai során bebizonyosodott, hogy ezeknek az elemeknek, az "adómentességi" határoknak komoly szerepe van a jövedelemeltitkolásban - emeli ki a minisztérium. Kérdésként merül fel, hogy milyen rendszer lenne a leghatékonyabb a valóban alacsony jövedelműek támogatására.

Az adójóváírás szűkítésével a kormány a személyi jövedelemadó rendszert valóban arányossá teszi. Egy adórendszer átalakításakor nemcsak az egyént, hanem a társadalmat egészében kell vizsgálni. Az aránytalanság megszüntetéséhez pedig, meg kell hozni a szükséges intézkedéseket, és nem feltétlenül az adózáson keresztül kell a szociális alapon rászoruló rétegeket előnyben részesíteni.

Az új szemléletben jövedelemszintjétől függetlenül mindenki egy általános, alacsony mértékű adó fizetésére lenne kötelezett, amellyel a kormány gátat szabhat a trükközéseknek. Ez az egész társadalom érdeke. Összességében az adójóváírás szűkítésével a kormány megteremti a lehetőségét annak, hogy mindenki közel egyenlő mértékben vállaljon részt a közterhekből úgy, hogy ezzel párhuzamosan a személyi jövedelemadót egy szélesebb körre terjeszti ki - zárul az NGM közleménye.

HOZZÁSZÓLÁSOK