BUX
37350

A tündérmesének vége - hatalmasat zuhant a magyar ipar (bővítve)

Folytatódott a hónapok óta tartó negatív tendencia, de ekkora visszaesésre az elemzők sem számítottak.

NAPI, MTI-Eco, 2013. január 8. kedd, 09:01

Az előzetes adatok alapján 2012 novemberében 6,9 százalékkal maradt el a magyar ipari termelés a 2011 novemberitől - közölte a KSH. Az elemzők 3-3,5 százalékos visszaesést vártak. Októberben 3,8 százalékos mínuszt mértek a statisztikusok.

A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel. A termelés az év első tizenegy hónapjában 1,5 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index novemberben 0,1 százalékkal csökkent.

Egyértelműen kedvezőtlennek ítélik az elemzők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által kedden közzétett, novemberi ipari termelésre vonatkozó előzetes adatokat. Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője szerint a jelentős visszaesést részben bázishatás okozta. Igen kedvezőtlen - állapítja meg -, hogy az októberi 3,8 százalék után további 0,1 százalékkal zsugorodott az ipari termelés az előző hónaphoz viszonyítva.

Az októberi részletes adatok alapján az alágazatok többségében - azaz 13-ból 9-ben - növekedés volt. Ezek azonban nem tudták ellensúlyozni a számítástechnikai, telekommunikációs, elektronikai gyártás 26 százalékos mélyrepülését. Az igen gyenge hazai ipari termelés követi a régiós trendet, mivel a cseh ipari termelés munkanaphatással kiigazítva 6,2 százalékkal zuhant novemberben - teszi hozzá a Takarékbank senior elemzője.

A következő hónapok is igen bizonytalanok - véli. A külső kereslet továbbra is igen gyenge, miközben a belső kereslet élénkülésére sem lehet számítani, ezzel szemben az új kapacitások részben ellensúlyozhatják a negatív hatásokat.

Tavaly összességében 1 százalékkal csökkenhetett az ipari kibocsátás, míg idén az Audi győri üzemének elindulásával, a Mercedes-üzem kapacitásának felfutásával, bázishatások miatt és némileg kedvezőbb külső kereslet mellett 3,5 százalék körül növekedhet az ipari termelés.

Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház elemzője a lényeget tekintve egyetért kollégájával. Kiemelte ugyanakkor, hogy a Suzuki esztergomi gyárának termeléscsökkenése, valamint a számítástechnikai és telekommunikációs ipar mélyrepülése jelentősen meghatározta a novemberi kedvezőtlen folyamatokat. A decemberi adatok még módosíthatják az összképet, ám ez szerinte esetleges, mivel az év utolsó hónapjában általában hektikus az ipari termelés. Így nehezen becsülhető előre, végül is milyen hatás érvényesül majd a magyar ipari termelés alakulásában. A kedvezőtlen folyamatok ugyanakkor az elemző szerint hathatnak a monetáris politikára is, mivel további alapkamat-csökkentésre ösztönözhetik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsát - vélte az elemző.