Bár az év első hónapjaiban átlagos volt a turizmus teljesítménye, a júliusban végre beköszöntő tartós jó idő, és a gyenge forint hatására az év második felében várhatóan megemelkedik a hazánkba látogató külföldi turisták száma.


A tartósan alacsony szinten tartózkodó forint nemcsak a belföldi turizmus erősödését okozza a külföldi turizmussal szemben, de várhatóan növeli a hazánkba látogató külföldi vendégek számát, aminek köszönhetően ismét nő a hazai turizmus egyenlege. Ez pedig ösztönzőleg hathat a forint erősödésére - adott hangot véleményének Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.


A hazai turizmus egyenlege, azaz a hazánkba látogató külföldi turisták magyarországi költése és a kiutazó magyar állampolgárok idegenforgalmi kiadásainak egyenlege jelentősen függ a forint árfolyamától, hiszen a hazai fizetőeszköz tartósan alacsony árfolyamszintje mellett megnő a külföldi vendégek száma, miközben lecsökken a külföldre utazó magyarok száma.

A pozitív turisztikai egyenleg pedig jó hatással van a folyó fizetési mérlegre, csökkenti annak hiányát, erősítve ezáltal a forintot - magyarázta Horváth István. A közhiedelemmel ellentétben azonban a külföldre nyaralni indulók által megvalósított valutavásárlások nem mozgatják látványosan az árfolyamokat. Ennek oka, hogy a nyaralók által beváltott forint mennyisége nagyságrendileg elmarad az export-import ügyletekhez, illetve a hiteltranzakciókhoz köthető devizavásárlások összegétől - tette hozzá a szakember.



A turizmus egyenlege 2001-től kezdett jelentős mértékben csökkenni, mivel a hazai háztartások jövedelem növekedése és a tartósan erős forint miatt jellemzően nőtt a külföldre utazó magyarok száma. 2005 végétől a gyengülő forint, majd a 2006-ban bejelentett kormányzati megszorítások hatására megfordult a folyamat, és ismét javuló egyenleg jellemezte a turizmust. Ezt követően az egyre gyorsuló, nagymértékben fogyasztási céllal történt lakossági hitelfelvétel - amelynek egy részét utazásra fordították - átmeneti romlást hozott a válságig, 2008 második félévéig. Azóta döntően a gyenge forint, a költségvetési takarékossági intézkedések és a növekvő hazai munkanélküliség miatt kevesebb kiutazás történt, így ismét javuló tendenciát mutat az egyenleg.