A turizmus tartja magát

Az első kilenc hónapban 4,8 millió vendég 15 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken. Az előző év hasonló időszakához képest a vendégek száma 1 százalékkal nőtt. A szállásdíjbevételek összességében 5 százalékkal nőttek, és 68,7 milliárd forintot tettek ki - jelentette a KSH.
Molnár Csaba, 2001. november 8. csütörtök, 09:00
Fotó:

A szállodák szobafoglaltsága átlagosan 49 százalékos volt. A Magyar Nemzeti Bank előzetes fizetésimérleg-adatai szerint az év elmúlt időszakában az idegenforgalomból 3,35 milliárd euró bevétel származott, ami folyó áron és az aktuális árfolyamon számítva 19,3 százalékos növekedés.
Január-szeptember időszakban a kereskedelmi szálláshelyek 2,5 millió külföldi vendége 9 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek és a vendégéjszakák száma egyaránt 3 százalékkal emelkedett az elmúlt év hasonló időszakához képest. Az átlagosat meghaladó mértékű növekedés figyelhető meg az öt- és a háromcsillagos szállodákban. A más típusú szálláshelyeken a tavalyihoz hasonlóan alakult a külföldi vendégek és vendégéjszakáik száma, eltekintve a turistaszállásokon regisztrált vendégszámcsökkenéstől és az ifjúsági szállókban tapasztalt 14 százalékos vendégszám-emelkedéstől.
Szeptember végéig 2,3 millió belföldi vendég 6,1 millió vendégéjszakát töltött el kereskedelmi szálláshelyeken, ami 1, illetve 3 százalékos visszaesést jelent a 2000. év hasonló időszakához képest. A forgalom nagy részét lebonyolító három-, kétcsillagos szállodák és panziók közül a háromcsillagos házakban a tavalyihoz hasonlóan alakult a vendégek és a vendégéjszakák száma, míg a kétcsillagos egységek és a panziók visszaesést regisztráltak. A belföldi vendégek és vendégéjszakáik száma a legnagyobb mértékben az egycsillagos szállodákban csökkent.

HOZZÁSZÓLÁSOK