A V4-nek nem tetszik az élelmiszerek minősége

Az élelmiszerek kettős termékminőségének gyakorlata ellen foglaltak állást, összeurópai megoldást sürgetve a visegrádi négyek (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) kormányfői pénteken Pozsonyban, ahol az összes uniós tagország képviselőivel és uniós szakpolitikusokkal együtt tanácskoztak a problémáról.
Domokos Erika, 2017. október 13. péntek, 18:10
Fotó: Napi.hu

A V4 kormányfői egy 5 pontos állásfoglalásban közös - az unió jövőjére vonatkozó - alapvetéseiket is megfogalmazták - írja az MTI.

Az Egyenlő minőségű termékeket mindenkinek című konferencián Orbán Viktor magyar miniszterelnök úgy fogalmazott: lehangoló az a kisszerűség, amellyel a nagy nemzetközi cégek átverik a közép-európai fogyasztókat. A Magyarországon tavasszal végzett vizsgálatok azt mutatták ki, hogy az élelmiszeripari termékek minősége 70 százalékban eltért a nyugaton forgalmazott "verziók" minőségétől, a szezonális termékek egyharmadánál mutatták ki a kettős minőséget - tette hozzá Orbán.

A miniszterelnök szerint az ügy nem speciálisan csak magyar vagy közép-európai, Jean-Claude Juncker ezért hozta szóba az EU helyzetéről szóló beszédében. Orbán Viktor üdvözölte az Európai Bizottság elnökének gondolatát, amely szerint nem lehetnek másodrendű fogyasztók Európában. "Az irány jó, a szavak tetszenek, most tetteket várunk."

Európában nem lehetnek másodosztályú fogyasztók, a kettős termékminőség gyakorlatára összeurópai megoldást kell találni - jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő. Hozzátette: bebizonyosodott, hogy a kettős termékminőség gyakorlata széles körben elterjedt, összeurópai probléma, ezért olyan összeurópai megoldást igényel, amellyel el lehet érni, hogy a multinacionális vállalatok egységesítsék a termékminőségi sztenderdjeiket.

Az uniós hatóságoknak az emberek hétköznapi problémáira kell megoldást találniuk, és a kettős termékminőség ilyen ügy - mondta Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök. A cseh kormányfő a megoldáskereséssel kapcsolatban nagyon értékesnek és fontosnak nevezte a V4-es együttműködést, ami reményei szerint elvezethet a megoldáshoz, ugyanakkor rámutatott: az Európai Bizottságnak (EB) is aktív hozzáállását kell tanúsítania az ügyben.

"Nemcsak az élelmiszerek minőségéről van szó, hanem arról, hogy ez a gyakorlat másodrangúvá teszi az európai polgárok egy részét" - hangsúlyozta Sobotka.

A kettős termékminőség gyakorlata az egységes belső piac legfontosabb részét érinti, és aláaknázza az uniós alapelveket - jelentette ki Beata Szydlo lengyel miniszterelnök. Úgy vélte, a kettős termékminőség a fogyasztók félrevezetésének egyértelmű példája, olyan probléma, amely az Európai Unió (EU) egységes belső piacának legfontosabb részét érintve jól mutatja, hogy miként lehet aláaknázni az uniós alapelveket és a fogyasztóknak a termékek biztonságába vetett bizalmát - írja az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2017.10.13 21:16

Hát igen.... Nyugaton még a foci is jobb :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2017.10.13 19:20

Semmi gond jönnek majd a nyugati árak csak éppen nem 7% hanem 27% áfa lesz majd rajta
1200 lesz az oetker pizza stb..nagyjából 50% emelést kalkulálhatsz és persze behozzák majd az eddigi hagyományos "ízeket" egy másik Kelet Európára lebutított Branddel annak fogják a reklámját nyomni

lesz egy Original oetker meg lesz mondjuk egy pizzaking by Oetker a régi áron..

Van ennek értelme ? Hát persze hogy nincs az ugyanis mindegy hogy egy terméket hogyan nevez el a gyártó..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html