A választás óta a lemondásán gondolkozik Pálffy Ilona

A választás óta folyamatosan ezen gondolkozom. Úgy gondolom, hogy most ezt végigcsinálom, aztán utána majd eldöntöm, hogy megyek vagy nem megyek - válaszolta a Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke az RTL Klubon hétfő este a lemondását firtató kérdésre.
Domokos László, 2018. április 17. kedd, 08:54
Fotó: Napi.hu

Az elnöke azt mondta, csalás helyett szerinte inkább tudatlanságról volt szó sok helyen, de az számára is érthetetlen, hogy miért adtak több helyen a nemzetiségi listás szavazólapok mellé pártlistásat is.

Pálffy az átjelentkezett szavazók hosszú, éjszakába nyúló sorairól azt mondta, tudták, hogy sokan lesznek a Bocskai úton, de az utolsó pillanatban már nem tudtak mit csinálni, ugyanis a szavazatszámláló bizottságokat a választás előtti 20. napig kell megválasztani. Este 7 órakor felajánlotta a helyi jegyzőnek, hogy a XIII. kerületből átküldenek bizottsági tagokat, de azt a választ kapta, hogy a jegyző már saját maga akarja megoldani a kialakult helyzetet. Minden kerületben a helyi választási iroda felelős az ottani választásért, ő legfeljebb csak tanácsot adhatott - számolt be a hvg.hu.

Az NVI elnöke azt is elmondta, hogy már tavaly felhívta a helyi választási irodák figyelmét arra, hogy az átjelentkezettek miatt nagyobb termet foglaljanak el, legyen több szavazatszámláló bizottsági tag és jegyzőkönyvvezető. A VII. kerületben (Eötvös utca) nem jelentkeztek át olyan sokan, ezért azt nem tudni, hogy ott mi volt a probléma.

Pálffy már a 2014-es választás után tett egy javaslatot a parlament törvényalkotási bizottságának arról, hogy hogyan lehetne ezt megoldani, erről volt ötpárti egyeztetés is, de végül nem volt meg hozzá a kétharmad, hogy változtassanak a rendszeren. Most is javaslatot fog tenni, többek között azt fogja javasolni, hogy korábban zárják le az átjelentkezéseket, mert akkor még többet lehetne tenni a sorok elkerüléséért.

Az NVI honlapjának összeomlásáról Pálffy azt mondta: nem az informatika, vagy a nemzeti választási rendszer omlott össze, csak a honlap. Elmondása szerint januárban állítottak be egy új honlapot, de számoltak azzal, hogy gond lehet, ezért volt egy másik, korábbi verziója is a honlapnak, amelyet végül be kellett üzemelniük a választás napján. Ezzel kapcsolatban a vizsgálatot elrendeltem, körülbelül két héten belül tudok erről számot adni. A honlap összeomlását egy külső, független cég vizsgálja ki - tette hozzá Pálffy.

Részben elmarasztalták a választási irodát
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi határozata szerint az NVI megsértette a választási eljárásról szóló törvényt azzal, hogy a választások hivatalos oldalán jelenleg nem elérhetők az NVB-nek a 2018-as választásának eljárásában 2018. április 8-a előtt hozott határozatai. A bizottság a hvg.hu híre szerint felhívta az irodát, hogy gondoskodjon e határozatok közzétételéről a választások hivatalos oldalán.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2018.04.17 15:38

@tarosPifta:
en inkabb a felelosok megnevezeset partolnam. az adott szavazokorben elkovetett "csalas" formaja, es az abban reszt vevok listaja. pl hasznos lenne, ha tobbet ok nem kerulnenek be. az, amelyik szandekosan probalta a pecsetelest szabotalni az meg szerintem koztorvenyes bunozo, elore megfontolt szandekkal sulyosbitva. megsem hallani arrol, hogy bortonben van, vagy egyaltalan vizsgalnak az esetet...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarosPifta, 2018.04.17 09:59

Haragszom rá nagyon, de elvileg mindenki ugyanezt tette volna a helyében.
Bárki van ott, a diktatúrát kell szolgálnia, vagyis nem tehet semmit, és nem nyilatkozhat a diktatúra ellen.
A nyilatkozatai gyenge viccek, de azon kívül, hogy az igazságot nem mondhatja el, a számítástechnikához meg semmi köze a felhasználáson kívül.
Követelhetjük a lemondását, de bárki mit mondott volna?
kabaré volt az a választás, a diktatúra biztos jele
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html