Az üzleti szférán belül májusban a kereskedelem kivételével minden ágazat várakozása kedvezőtlenebb lett. A hónapban a legnagyobb mértékben a szolgáltatói bizalmi index esett az előző hónaphoz képest, ott leginkább a várható forgalom megítélése romlott, legkevésbé az általános üzletmeneté.

A foglalkoztatási várakozások a kereskedelem kivételével minden ágazatban rosszabbak lettek, s erősödött a lakosság munkanélküliségtől való félelme. Az áremelési szándék a szolgáltató cégek kivételével minden ágazatban gyengült, ugyanakkor a fogyasztók inflációs várakozása kissé erősödött. Az építőiparban az árcsökkenést tervező cégek aránya kissé újra meghaladta az áremelést tervezőkét. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése minden ágazatban és a lakosság körében is kedvezőtlenebb lett.

A GKI-Erste fogyasztói bizalmi index kissé csökkent májusban. A lakosság a saját pénzügyi helyzetének következő egy évét rosszabbnak érezte, mint áprilisban, ugyanakkor a következő egy évben várható megtakarítási képesség megítélése kissé javult. A lakosság a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét az áprilisinál reálisabbnak érezte.

Havi indexek az utóbbi fél évben

2013. XII.2014. I.II.III.IV.V.
Üzleti bizalom4,03,84,94,77,74,8
Fogyasztói bizalom−22,7−17,2-22,0-15,9-15,3-18,4
Konjunktúra−2,9−1,7-2,1-0,71,7-1,2
Forrás: GKI Zrt., Erste Bank Zrt.