A választások után sem siet a kormány az IMF-hez (londoni elemzők)

A magyar kormány várhatóan a hétvégi önkormányzati választások után "sem fog sietni" az IMF-tárgyalások újrakezdésével, pedig ha az európai piaci hangulat jelentősebben romlik, a magyar gazdaság piaci finanszírozhatósága is kérdésessé válhat - vélekednek legújabb helyzetértékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők.
MTI-Eco, 2010. szeptember 30. csütörtök, 16:12
Fotó:

Az Eurasia Group nevű vezető londoni gazdasági-politikai kockázatelemző és tanácsadó csoport csütörtöki elemzése szerint a ház szakértői korábban azzal számoltak, hogy a helyhatósági választások után a Fidesz-kormány ismét kapcsolatba lép a Nemzetközi Valutaalappal. A cég számára "az elmúlt napokban azonban világossá vált", hogy a tárgyalások újrakezdését a kormány továbbra sem tekinti sürgős feladatnak.

Szűkebb értelmezésben ez az álláspont politikai és gazdaságpolitikai szempontból még érthető is: az IMF kritizálása politikailag népszerű stratégia, és Magyarországnak "ebben a pillanatban" nincs is igazán szüksége a valutaalap pénzére.

Ám Magyarország továbbra is különösen érzékeny a piaci hangulat változásaira, és ha a szélesebb európai piaci összkép romlik - például ha az esetleges írországi vagy görögországi törlesztési leállás kockázata érdemlegesen megnövekszik -, akkor a magyar kötvénypiac befagyhat - vélik az Eurasia londoni elemzői.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.09.30 16:32

Okosok.. az Imf = EU által elvárt feltételeket TELJESÍTJÜK, ha mégis kell a pénzük akkor csak alá kell irni azt a "nemlétező" szerződést, ha megy nélkülük is akkor meg "nincs" szerződés...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html