A vállalatok közeli élénkülésre számítanak

Az Ecostat legfrissebb felmérése alapján a legnagyobb magyarországi vállalatok (TOP–100) májusi konjunktúraindexe 57 százalék. A rövid távú gazdasági várakozásokkal kapcsolatos optimizmus erősödését mutatja a 10 százalékpontos emelkedés. A nagyvállalati kör a fellendülést jelző világgazdasági prognózisokra és a hazai fogyasztás dinamikus és tartós bővülésére alapozva mind az ország, mind saját cége fejlődési lehetőségeinek növekedésében bízik.
NAPI, 2002. május 28. kedd, 19:28

A külpiaci konjunktúra kezdetéről szóló hírek hatására a nagyvállalatok mintegy fele bővülő felvevőpiacokkal számol fél éven belül. Az optimizmus annak ellenére növekvő, hogy legfőbb külkereskedelmi partnereknél (Németország, Olaszország, Franciaország) a gazdaság élénkülése még lassú.
Az Ecostat idén az állóeszköz-felhalmozás tavalyinál dinamikusabb növekedésére számít, elsősorban a központi nagyberuházások révén. A multinacionális vállalatok felhalmozási elkötelezettsége ingadozó. A bizonytalan jövedelmezőségi körülmények miatt nehezen szánják rá magukat a fejlesztésre. A vásárolt készletek állománya emelkedik, ami a termelés erősödő élénkülését jelzi. Ez utóbbi vélekedést a rendelésállomány-adatok is alátámasztják.

A kis- és középvállalkozások (kkv) legfrissebb (májusi) konjunktúraindexe 52,9 százalék, ami az elmúlt év nyara óta tartó emelkedés folytatódását jelenti. E vállalkozói kör az új kabinettől azt várja, hogy a gazdálkodás feltételeit tovább javítsa, a hazai vállalkozói kör felkészítését segítse és orientálja az uniós csatlakozásra. A kis- és középvállalatok derűlátása a javuló értékesítési lehetőségekből fakad. A cégek dinamikusabb termelését a növekvő lakossági fogyasztás, az élénkülő export és a felhalmozás bővülése határozza meg. Az exportpiacokon zajló folyamatok főként a középvállalatok körében játszanak keresletbővítő szerepet. Valamennyiük gazdálkodásában megkerülhetetlen tényező a kiszámítható és vállalkozás-ösztönző árszabályozás és adópolitika. A hazai vállalkozások likviditásában érzékelhető kismértékű javulást az értékesítési lehetőségek bővülése alapozta meg.

Az áprilisban újra emelkedő élelmiszerárak, az olajárak újbóli növekedése, a keresletet élénkítő fokozódó bérkiáramlás és növekvő költségvetési kiadások következtében e gazdálkodó szervezetek inflációs várakozása erősödött. A kis- és közepes méretű vállalkozások kevésbé rendelkeznek piacképes projektekkel a következő félévre, alapvetően a meglévő technológia megújítására koncentrálnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK