Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2010 januárjában 3,4 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 5,7 százalékkal nőtt. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index januárban 8,8 százalékkal emelkedett.

Az ipar 2010. januári termelésének és exportértékesítésének kedvezőbb alakulásában a 2009. decemberhez viszonyított növekedés mellett az előző évi alacsonyabb bázis hatása is érvényesül (utoljára a 2005. évi januári bázis volt még ennél is kisebb).

2010 januárjában az exportkereslet emelkedésének köszönhetően az ipari export 13,4 százalékkal nőtt 2009 azonos hónapjához mérten. Az exportértékesítés mintegy hattizedét a feldolgozóipar két alága adta.

Az év első hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel közel egyharmadát képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene számottevően, 23,9 százalékkal emelkedett. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export több mint

egynegyedét adó járműgyártás kivitele 18 százalékkal magasabb volt az előző év januárinál.


Az ipar januári belföldi értékesítése 12,6 százalékkal csökkent 2009 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai az év első hónapjában 11,2 százalékkal elmaradtak a 2009. januáritól, ami nagyrészt a lakossági és a beruházási kereslet visszaesésével függ össze.


Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2010 januárjában a feldolgozóipar termelése az előző év azonos hónapjához viszonyítva 5 százalékkal nőtt. A csekély súlyú bányászat volumene gyakorlatilag a felére süllyedt (50,8 százalék), ebben a magas bázis is szerepet játszott. Az év első hónapjában az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 4,4 százalékal alacsonyabb volt az előző év azonos időszakinál.


2010 első hónapjában a feldolgozóipar tizenhárom alága közül hétben volumenbővülés figyelhető meg, elsősorban az exportra termelő vállalkozások körében. A jelentősebb súlyú ágazatok közül a feldolgozóipari termelés közel egynegyedét kitevő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 21,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz mérten. A feldolgozóipari termelés több mint egyötödét képviselő járműgyártás kibocsátása is jelentősen, 21,4 százalékkal haladta meg a 2009. januárit. A harmadik legnagyobb súlyú alág, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 7,7 százalékkal csökkent, elsősorban az összes értékesítés kétharmadát adó hazai eladások visszaesése következtében.