A vártnál a behozatal jóval lassabban bővült szeptemberben, az előzetesen várt 5 százalék helyett, mindössze csak 2 százalékos volt a lendület. Az energiahordozó-import lassabb növekedése gátolta a legnagyobb mértékben a dinamikát - derült ki a ma publikált KSH adatokból.

A statisztikai hivatal szeptemberi számai ugyanakkor mérsékelten jobbak voltak a kivitelnél, a 9 százalékos növekedés ugyanis 0,9 százalékponttal haladja meg az előzetes adatokat. A járműgyártás hajtotta leginkább a mutatót. A szerdán publikált beruházási adatok szintén ennek az ágazatnak az előretörését mutatták (a Mercedes, Opel, Audi fejlesztései miatt), így még egy jó darabig segíthetik mindkét mutatót (vagy mindhármat az ipari termeléssel együtt).

Így összességében a külkereskedelmi egyenleg a korábban várthoz képest lényegesen javult és ez segítheti a harmadik negyedéves GDP-t (az előzetes számok alapján 1,4 százalékos volt a gazdasági növekedés év/év).

A külkereskedelem első kilenc havi kivitel értékében összességében azonban nem történt nagy változás az előzetesen várthoz képest. A kivitel 16 181 milliárd forint (60 milliárd euró), a behozatal 14 697 milliárd forint (54 milliárd euró) volt, az előző volumene 12, utóbbié 9 százalékkal haladta meg az előző évi szintet. Így a külkereskedelmi mérleg aktívuma 1483 milliárd forintot (5451 millió eurót) tett ki, 400 milliárd forinttal (1516 millió euróval) többet, mint 2010 azonos időszakában.