A vártnál is többet vásároltak a magyarok augusztusban

2017. augusztusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 4,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - írja második becslésben a KSH.
Domokos Erika, 2017. október 24. kedd, 09:03
Fotó: Napi.hu

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,9, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 7,9, az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,6 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene - írja a KSH.

2017. január-augusztusban a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 4,0 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

Augusztusban az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva:

  • Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 4,7 százalékkal nőtt. (A második becslés adata 0,1 százalékponttal magasabb az első becslésben közöltnél.)
  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 2,9 százalékkal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,1 százalékkal nőtt, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 0,7 százalékkal csökkent
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 7,9 százalékkal emelkedett. Növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes- (13 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (12 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (6,7 százalék), a bútor-, műszakicikk- (4,5 százalék), valamint a textil-, ruházati és lábbeli-üzletekben (0,6 százalék). Ezzel szemben a forgalom volumene csökkent a használtcikk-üzletekben (-0,8 százalék).
  • Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 3,3 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 24%-kal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.
  • Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 2,6 százalékkal nőtt.
  • A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 5,1 százalékkal nőttek.

2017. augusztusban:

  • Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 922 milliárd forint volt.
  • Az országos kiskereskedelmi forgalom 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

2017. január-augusztusban az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva:

  • A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 4,0 százalékkal emelkedett.
  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,2 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

A nyitókép illusztráció, forrás: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK