A vártnál jobban teljesít az amerikai gazdaság

Tavaly a negyedik negyedévben 1 százalékkal nőtt az amerikai hazai össztermék (GDP) éves összehasonlításban az amerikai kereskedelmi minisztérium pénteken ismertetett második becslése szerint.
MTI-Eco, 2016. február 26. péntek, 15:21
Fotó: Reuters

Az ütem felülmúlta az első becslésben szerepelt 0,7 százalékot, de így is csak a fele a harmadik negyedévi 2 százaléknak. A Reuters által megkérdezett szakértők azzal számoltak, hogy a minisztérium 0,4 százalékra rontja a növekedési adatot. A továbbra sem végleges negyedéves GDP-adatot azért korrigálták fölfelé, mert a vállalati készletadatok kedvezőbben alakultak az első számításhoz képest.

A növekedés negyedik negyedévi lassulását részben az erős dollár okozta, ami visszavetette az exportot, részben a kőolaj árcsökkenése is, mivel jelentősen mérséklődtek a beruházások az energiaiparban, a szokásosnál enyhébb időjárás miatt pedig csökkent a közüzemi szolgáltatások iránti kereslet.

A lakossági fogyasztás, amely az amerikai gazdasági aktivitás több mint kétharmadáért felelős, 2 százalékkal nőtt tavaly az utolsó három hónapban, ami lassulás a harmadik negyedévi 3 százalékkal összevetve és némileg kisebb az első becslésben szerepelt 2,2 százaléknál.

A lakossági fogyasztás tavaly összességében 3,1 százalékkal nőtt, a folyó évtizedben eddig a legnagyobb mértékben.

Az amerikai GDP tavaly 2,4 százalékkal bővült, ugyanúgy, mint 2014-ben - a nem végleges számítások szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK