A fogyasztói árak 2013. szeptemberhez viszonyítva átlagosan 0,3 százalékkal csökkentek, míg 2012 októberéhez viszonyítva 1,1 százalékkal emelkedtek. A piac októberben 1,3-1,4 százalék közötti éves ütemet várt.

Az előző hónaphoz képest az élelmiszerek ára kis mértékben, 0,1 százalékkal nőtt, míg áremelkedés volt a tojás (2,4 százalék), a sajt (1,7 százalék), a tej (1,6 százalék) és a száraztészta (1,3 százalék) esetében. A KSH szerint ugyanakkor csökkent a liszt (2,5 százalék), a cukor (1,8 százalék) és a párizsi, kolbász (1,1 százalék) ára.

A szezonváltás következtében a legnagyobb mértékben a ruházkodási cikkek drágultak (1,9 százalék). A szeszes italok, dohányáruk és a háztartási energia ára kis mértékben nőtt egy hónap alatt (0,1-0,1 százalék), mialatt a szolgáltatások ára nem változott. A tartós fogyasztási cikkek körében kisebb, 0,1 százalékos árcsökkenés volt megfigyelhető. Az egyéb cikkek ára (ide tartoznak: lakás, háztartás- és testápolási cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek), átlagosan 2,1 százalékkal csökkent - ezen belül a járműüzemanyagokért 4,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

Drágább lett az ital és a cigaretta

Tavaly októberhez viszonyítva az élelmiszerárak az átlagosnál nagyobb mértékben, 1,1 százalékkal emelkedtek - ezen belül drágult a sajt (8,9 százalék), a tej (5 százalék) és a sertéshús (4,4 százalék). Árcsökkenés következett be többek között a liszt (13,1 százalék), a tojás (12,9 százalék), a cukor (10,3 százalék), valamint a csokoládé, kakaó (5,3 százalék) esetében. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 10,5 százalékkal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk ára is.

A szolgáltatások esetében szintén átlag feletti volt az árnövekedés (3,8 százalék), ezen belül a víz-, a csatorna- és a szemétszállítás díja átlagosan mintegy 10 százalékkal csökkent, mialatt a helyi tömegközlekedés 4,9 százalékkal került többe. A ruházkodási cikkekért átlagosan 1,4, az egyéb cikkekért 1,5 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. Ez utóbbin belül a járműüzemanyagok ára 5,5 százalékkal csökkent.

A tartós fogyasztási cikkekért 1,9 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A háztartási energia esetében is árcsökkenés (8,9 százalék) volt megfigyelhető. Ez utóbbin belül a vezetékes gázért, a távfűtésért és az elektromos energiáért egyaránt 10 százalékkal kellett kevesebbet fizetni 2012. októberhez viszonyítva.