A naptárhatás kiszűrésével 1,8 százalékos volt a gazdasági növekedés az első negyedévi 1,1 illetve a második negyedévi 2,5 százalék után. Az egyéb egyedi tényezőktől is megszűrt, úgynevezett szezonálisan és naptárhatással kiigazított kiegyensúlyozott volumenindex 1,4 százalékos, a kiegyensúlyozás előtti adat pedig 1,8 százalékos növekedést mutat. A valós gazdasági folyamatokat ebben az évben - kivételesen - a kiegyensúlyozottnál jobban reprezentálják a kiegyensúlyozás előtti adatok, jegyezte meg a KSH.

Az előző negyedévhez képest 0,2 százalékkal nőtt a GDP a második negyedévi 1,0 százalékos növekedés és az első negyedévi 0,7 százalékos csökkenés után a szezonálisan és naptárhatással korrigált első becslés szerint.

A Magyar Nemzeti Bank legutóbbi inflációs jelentésben jelentősen felülbecsülte a teljesítményt: a harmadik negyedévre 3,8 százalékos GDP-növekedést vetített előre.

Ez adta most a lendületet

A kedvező őszi betakarítási adatok alapján a mezőgazdasági termelés a második negyedévhez hasonlóan 10 százalék felett nőhetett. A piaci szolgáltatások tartósan jó bővülése a bérek emelkedésének, az emelkedő foglalkoztatásnak és a visszafogott inflációs környezetnek köszönhető - értékelte az adatokat a Nemzetgazdasági Minisztérium..

Az ipar és az építőipar gyengébb teljesítménye átmeneti hatásokkal magyarázható. A járműgyártásban a nyári leállások és a gyenge külső konjunktúra eredményezték a lendületvesztést Az építőipar negyedéves alapon már élénkülést mutathatott, a következő időszakban az Otthonteremtési Program további várható felfutása érdemben támogathatja a szektort.

Az NGM szerint 2017-től jelentős pozitív lökést adhat a gazdaságnak a kormány által javasolt járulékcsökkentés. Az alacsonyabb járulékteher és a minimálbér emelése miatt várhatóan a bérek is emelkedni fognak Magyarországon, ami ösztönzően fog hatni a munkavállalásra is, így érdemben csökkenhet a betöltetlen álláshelyek száma, ezzel tovább nőhet a fogyasztás is.

Visszamenőleges változás

A második negyedévben 2,8 százalékkal nőtt a GDP, amelyet a mostani jelentésben vizsgált felül a KSH a korábban közölt 2,6 százalékról. A felülvizsgálat eredményeként az első féléves GDP-növekedés üteme 2 százalékosra emelkedett a korábbi 1,9 százalékról.