A vasárnapi zárva tartás után: újra ötletel a kormány a kiskereskedelemben

További piacbefolyásoló intézkedéseket tervez a kormány a napi fogyasztási cikkek kiskereskedelmében, az újszerű előírásokat tartalmazó javaslatok várhatóan ősszel kerülnek a kabinet elé - olvasható a Magyar Idők csütörtöki számában.
MTI, 2016. augusztus 4. csütörtök, 08:08
Fotó: Napi.hu

Szatmáry Kristóf, a Miniszterelnökség kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosa a napilapnak elmondta: a kormány indokoltnak tartja, hogy újabb piaci intézkedésekkel tovább csökkentse a hazai vállalkozások versenyhátrányát a kiskereskedelemben. A közeljövőben napirendre kerülhetnek olyan ágazati előírások, amelyek megoldják egyebek mellett a munkaerő elvándorlása és a szakemberhiány miatti problémákat is a nagyáruházakban.

Közölte: ha szükséges, az állam több területen beavatkozik a piaci folyamatokba a fogyasztók kényelme, a munkavállalók érdekei, a kiskereskedelem és a nemzetgazdaság fejlődése érdekében. Hozzátette: az újabb intézkedések alapjául a vasárnapi boltzárral egy időben született korlátozó rendelkezés sikere, a multiláncok tisztességesebb adófizetésre ösztönzése szolgál, mivel a bezárás miatti fenyegetettség hatására a láncok idén pozitív eredményeket jelentettek.

Brüsszelben szinte valamennyi kereskedelmi rendelkezés miatt kötelezettségszegési eljárás indult a magyar kormány ellen. Szatmáry Kristóf szerint elképzelhető, hogy módosítani kell a jogszabályon, de valamilyen korlátozással fennmarad a tisztességes közteherviselésről szóló elvárás - írta a lap.

HOZZÁSZÓLÁSOK