A végrehajtókra panaszkodnak az adósok

Folytatódik a bírósági végrehajtás reformja, a szaktárca már dolgozik az újabb nagy átalakítást hozó jogszabálytervezeten - írta a Magyar Idők.
Napi.hu, 2015. november 9. hétfő, 08:12
Fotó: Reuters

Miután a törvényhozás nyáron alaposan átszabta a végrehajtás szervezeti rendszerét, most az eljárási szabályok számottevő módosítása várható. Az előírások átírására régóta megérett az idő, az utóbbi években az adósok és a hitelezők is számos kritikát fogalmaztak meg a követelések behajtásának folyamatával és az abban részt vevőkkel szemben egyaránt. Idén hat hónap alatt negyedmillió végrehajtás kezdődött - írta a lap.

A végrehajtások miatt emelt panaszok száma jó ideje magasnak mondható az alapvető jogok biztosának hivatala szerint. Tavaly több mint kétszáz jelzés érkezett a követelések behajtása miatt, idén pedig - fél év alatt - újabb hetven beadvány. A bírósági végrehajtások kérdésköre így mind a két évben bekerült a tizenöt leggyakrabban panaszra okot adó témák közé.

Szeptember elseje óta új szervezeti viszonyok között tevékenykedik a hazai bírósági végrehajtás. A korábban működő kamarát - a köztestület jogutódjaként - az úgynevezett végrehajtói kar váltotta fel: ez a szervezet látja el a végrehajtók érdekképviseletét, véleményez bizonyos jogszabálytervezeteket és megválasztja a fegyelmi bíróság vizsgálóbiztosait.

Idén az év első felében 230 ezer végrehajtás indult, miközben tavaly 470 ezer, 2013-ban pedig majdnem félmillió eljárás vette kezdetét. Tavaly csak az ingóságok értékesítésével több mint egymilliárd forintot garantáltak a hitelezőknek a végrehajtók. A múlt esztendőben - akárcsak az idén - főként gépkocsikat és ingatlanokat értékesítettek elektronikus keretek között a végrehajtásokban - derül ki a Magyar Idők cikkéből.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RealMan, 2015.11.09 11:42

Kádár egyetlen kis szargalacsinja többet tett a magyarokért mint az 1989 óta hatalmon levők összesen, beleértve a pénzügyi, végrehajtói szektort.

Pedig tudjuk milyen volt az a "volt világ".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html