Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A törvény szerint a bevándorlást segítő tevékenységet folytató szervezeteknek a kapott anyagi támogatások után 25 százalékos különadót kell fizetniük. Az erről szóló jogszabály augusztus 25-én lépett hatályba.

Orbán Balázs a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára az MTI-nek azt mondta: a Velencei Bizottság ezt a törvényt vizsgálja, bár a magyar kormány szerint ez adózási kérdés, és nincs összefüggés az alapjogok helyzete és a bevándorlási különadó között. Minden államnak megvan a joga, hogy adóval sújtsa azt a tevékenységet, amelynek társadalmi költségei vannak, de nem szolgál össztársadalmi célokat - tette hozzá.

A Magyarországot sújtó migrációs hullámnak nagyon komoly költségei vannak, ezt a magyar adófizetők állják, és ezek a költségek lassan elérik az egymilliárd eurót - magyarázta. Az államtitkár szerint ezért "a bevándorlást támogató tevékenységet végző szervezeteket célszerű, okszerű, szükséges és helyes 25 százalékos extraadóval sújtani".

Úgy látja, a Velencei Bizottság valójában a bevándorlás miatt vizsgálódik, ezért akarja véleményezni ezt a törvényt. A magyar bevándorláspolitikát a nemzetközi és uniós intézmények folyamatosan támadják. Ez a találkozó is megerősítette, hogy valójában a bevándorláshoz fűződő viszonyban van véleménykülönbség, Magyarország azért van "a szőnyeg szélére állítva" a nemzetközi politikai és jogi fórumokon, mert a többségitől eltérő a bevándorláspolitikája - mondta.

Orbán Balázs kijelentette: Magyarország kitart azon álláspont mellett - ha nem tetszik a nemzetközi intézmények többségének, akkor is -, hogy a bevándorlást támogató tevékenységnek magasak a társadalmi költségei, és a magyar államnak joga van ezt megadóztatni - mondta.

A Velencei Bizottság egy alkotmányjogászokból álló tanácsadó testület, "nem pedig egy objektív ítélkezési fórum", így bármi áll is majd a végső véleményében, a magyar kormánynak és parlamentnek megvan a joga, hogy másként gondolkodjon a bevándorlás kérdéséről - mondta.

A Velencei Bizottság végső véleményét a testület december 14-15-ei ülésén tervezik elfogadni.