A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett adatai szerint az idén augusztus-októberben 3 millió 992 ezer volt a foglalkoztatottak száma, ez 57 ezerrel, 1,5 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. Az idén augusztus-októberben a munkanélküliek száma 434 ezer volt, 29 ezerrel kevesebb, mint 2012 azonos időszakában, a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal, 9,8 százalékra mérséklődött

Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője az adatokat kommentálva kiemelte: az augusztus-október közötti 9,8 százalékos munkanélküliségi ráta megegyezik a július-szeptemberben mérttel, és jóval alacsonyabb az egy évvel ezelőtti 10,5 százalékosnál. Az elemző szerint a foglalkoztatottak száma 2500-zal bővült az előző háromhavi átlaghoz képest, így a foglalkoztatás 3 millió 992 ezerre nőtt egy év alatt, amire a rendszerváltás óta nem volt példa. A foglalkoztatás növekedését nagymértékben segíthette a közmunkaprogramok felfutása, valamint a magyar munkavállalók külföldi munkavállalása - tette hozzá. Az aktívak száma egy év alatt 28 ezerrel bővült. Véleménye szerint a növekedést a szigorúbb nyugdíjba vonulási és segélyezési feltételek, valamint a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata okozhatja, így folytatódhat az aktívak számának növekedése.

Suppan közölte: a szezonális hatások miatt a következő hónapokban a foglalkoztatás csökkenhet, de a kormány terve a téli közfoglalkoztatásról nagymértékben ellensúlyozhatja a szezonális hatásokat. Így a munkanélküliségi ráta jóval elmaradhat az egy évvel korábbi szintektől, a foglalkoztatottak száma pedig átlépheti a 4 millió főt.

A Takarékbank elemzője arra számít, hogy a fokozatosan javuló növekedési kilátások hatására az év hátralévő részében javulhatnak a foglalkoztatási kilátások a versenyszférában is. Idén 10,5 százalékos átlagos munkanélküliségre számít, ami jövőre 10,3 százalékra csökkenhet. A kedvező munkaerő-piaci folyamatok fennmaradása esetén a jövő év közepétől a foglalkoztatottak száma tartósan meghaladhatja a 4 milliót - fűzte hozzá.

Tovább javíthatják a számokat a közfoglalkoztatottak

Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház Zrt. elemzője is kedvezőnek tartja a munkaerő-piaci adatokat, a foglalkoztatottak száma emelkedett és csökkent a munkanélküliség. Kiemelte: ez azért is jó hír, mivel a 9,8 százalékos ráta többéves mélypontot jelent, miközben a piac a szezonális hatások miatt enyhe növekedést várt. Tóth Gergely úgy vélte, hogy a novemberi adat várhatóan trendszerű javulást fog mutatni, amihez a közfoglalkoztatottak számának tervezett emelése is hozzájárul. A foglalkoztatottak száma így meghaladhatja a "bűvös" 4 milliót, amire régen volt példa - mondta. A javulás a fogyasztás bővülését is segítheti, és kedvező hatással lehet a megtakarításokra.

Az elemző szerint kissé árnyalja a képet az állami szerepvállalás a közfoglalkoztatásban, de már a versenyszférában is megszűnt a lejtmenet, jelenleg óvatos emelkedés, stabilizálódás látszik. Hozzátette: ha fordulna a trend, a következő hónapokban a versenyszféra létszámának bővülése újabb lökést adhat a kedvező munkaerő-piaci folyamatoknak. Tóth Gergely éves átlagban idén 10 százalék alatti munkanélküliségre számít.

Az NGM közleménye szerint az idei május-júliusi adatok lépték át először a válság kitörése előtti legmagasabb foglalkoztatottsági szintet. Azóta töretlen növekedés vette kezdetét, ami bizonyítja a kormány politikájának eredményeit, melynek középpontjában a munkahelyteremtés, a családok támogatása és a gazdaságélénkítés áll. Kiemelték: a munkanélküliségi ráta továbbra is egyszámjegyű, 9,8 százalékos. Az elmúlt időszak makroadatai - bővülő beruházások, emelkedő reálbér - is azt támasztják alá, hogy a magyar gazdaság felfelé ívelő pályára állt rá, amelynek következtében a növekedés 2014-ben elérheti a 2 százalékot - közölte az NGM.