A Világbank szerint az Európai Unió keleti tagországainak idei átlagos gazdasági növekedése feleződik tavalyhoz képest az euróövezeti adósságválság, valamint a globális gazdaságnövekedés lassulása miatt, jövőre azonban élénkülés várható a régióban.

A nemzetközi pénzintézet szerint az EU11-ben (Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Lengyelország, Románia, Szlovénia, Szlovákia és a jövő év közepétől EU-tag Horvátország) az idén 1,5 százalék lesz az átlagos gazdasági növekedés a tavalyi 3,1 százalék után, jövőre viszont 2,5 százalék lehet a bővülés.

A Világbank számításai szerint Magyarországon 0,4 százalékkal, Horvátországban 1 százalékkal, Szlovéniában 1,2 százalékkal zsugorodik a gazdaság idén. Csehországban stagnálást vár a pénzintézet. A legnagyobb térségbeli növekedés Lengyelországban lesz, 2,9 százalék.

Jövőre már mind a 11 országban nő a gazdaság. A Világbank előrejelzése szerint Magyarországon a GDP 1,5 százalékkal bővül (a kormány a költségvetésben 1,6 százalékkal számol). A legnagyobb gazdasági növekedés Litvániában várható 3,5 százalékkal 2013-ban.

Az elemzés szerint az idén 0,4 százalékkal csökken a magyar bruttó hazai termék (GDP), jövőre azonban már 1,5 százalékkal nő a gazdaság a tavalyi 1,7 százalékos bővülés után. Így a nemzetközi pénzügyi szervezet szerint elérhető a kormány növekedési célja - legalább is 2013-ban. A most a parlament előtt fekvő költségvetés ugyanis 2013-ra 1,6 százalékos növekedéssel kalkulál az idei 0,1 százalékos "növekedés" után. Az idei prognózisban azonban mint látható 0,5 százalékpont a véleménykülönbség.