A világpiac felé tart a magyar 3D-s mesterséges tüdőszövet

Kockázati tőke segítségével tart a világpiac felé egy magyar tudományos újdonság, a Humeltis Kft. 3D-s mesterséges tüdőszövetmodellje, amelybe az X-Ventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. első körben 75, összesen 175 millió forintot fektet.
Napi.hu, 2014. április 23. szerda, 21:57
Fotó: Istockphoto

A magyar tudós által kifejlesztett 3D-s mesterséges tüdőszövet átütő kutatási eredménynek számít a biotechnológiában. Ilyen modell eddig csak agy, máj és bőr esetén született az Egyesült Államokban. A technológiát hasznosító Humeltis Kft-t Pongrácz Judit, a Pécsi Tudományegyetem professzora alapította márciusban. Modellje révén pontosabb diagnózist, hatékonyabb terápiát lehet alkalmazni a tüdő betegségeinek kezelésekor.

A módszer komoly segítséget nyújt a gyógyszerkutatásnak, áttörést jelenthet a személyre szabott gyógyászatban, és lehetővé teszi a környezeti veszélyek, például a légszennyezés hatásának elemzését. A gyógyszeripari cégek pedig az új tüdőgyógyászati hatóanyagok fejlesztésekor pontosabb és több információt kaphatnak arról, hogy a fejlesztés alatt álló gyógyszer milyen hatást vált ki daganatos, gyulladásos vagy fertőző tüdőbetegségekkel szemben.

HOZZÁSZÓLÁSOK