A VITUKI Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutató Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. nem szűnt meg, jelenleg semmilyen jogi eljárás alatt nem áll, a társaság reorganizációja zajlik - írta Fazekas Sándor agrárminiszter Oláh Lajos országgyűlési képviselő kérdésére válaszul. A tárcavezetői magyarázat szerint a tulajdonosi jogköröket gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. iazgatósága a pénzügyi-gazdasági és jogi átvilágítás alapján megállapította, hogy a társaság közhasznú feladatainak ellátása a a Belügyminisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium feladatkörébe tartozik. Mivel a társaságnál fenyegető fizetésképtelenségi helyzet állt elő, az MNV felkérte a társaság ügyvezetését, hogy a közhasznú feladatokat adja át a kijelölt szerveknek, intézményeknek és a szükséges erőforrások átadásával biztosítsa a tevékenységek folyamatos és fennakadás nélküli elláthatóságát.

Az érvényes szabályozásnak megfelelően a VITUKI-tól az Országos Vízügyi Főigazgatósághoz (OVF) kerül az Országos Vízjelző Szolgálat ellátása, a speciális vízkárelhárítást kiszolgáló adatszolgáltatás, valamint a közérdekű vízrajzi tájékoztatások (hajózás) és a feladatok ellátásához tartozó szakértői háttér. A VITUKI által ellátott, és a vízgazdálkodásért felelős miniszter irányítása alá tartozó állami feladatok - a VM felügyelete alá tartozó - Nemzeti Környezetügyi Intézet (NeKI) által történő ellátásához történő átszervezése jelenleg vizsgálat alatt áll - tette hozzá Fazekas.

A tárcavezető szerint  az Országos Vízjelző Szolgálat a minimálisan szükséges feladatait jelenleg ellátja, így a biztonságos dunai hajózás számára nélkülözhetetlen hidrológiai információk a www.hydroinfo.hu linken elérhetők. Az ország árvízi biztonságának fenntartása érdekében a VITUKI megküldte az OVF-nek a hosszú távú Balaton-vízállás előrejelzést és biztosította a szakmai felhasználók részére a Hidrológiai Információs Rendszer elérhetőségét. Ezáltal az árvízvédelemmel kapcsolatos szolgáltatás biztosított, továbbá indokolt esetben a szükséges adatkéréseket - telefonon és/vagy e-mailen - a VITUKI teljesíti - magyarázta a miniszter.

A Vituki támogatása (millió forint)

MegítéltFolyósított
2007505,9723,9
2008605,4513,8
2009230,4280,2
201076,897,8
2011124,0200,8
201200
Forrás: miniszteri válasz