A minisztérium közleménye szerint a károsult termelők a nemzeti agrárkár-enyhítési rendszerhez fordulhatnak jégeső-, fagy-, belvíz-, és aszálykár esetén. A káreseményt a megyei kormányhivataloknál 15 napon belül kell bejelenteni.

A vidékfejlesztési tárca szerint a gazdáknak nyújtott segítséget a 2011-ben befolyt befizetésekből és az ahhoz kapcsolódó költségvetési kiegészítésből létrejött kárenyhítési alapból lehet kifizetni 2012. év elején, miután a 2011-ben keletkezett összes elemi kárt összesítették. Azok a károsult termelők, akik még nem tagjai a kárenyhítési rendszernek, május 15-ig csatlakozhatnak az alaphoz - hívja fel a figyelmet a szaktárca.

A minisztérium levélben keresi meg az agrárbiztosításban érintett biztosítótársaságokat, hogy minél gyorsabban mérjék fel a károkat, és fizessék ki a veszteségeket a biztosítással rendelkező gazdálkodóknak.

A közlemény rámutat: a károsult gazdálkodók igénybe vehetik továbbá az Agrár Forgóeszköz Vis Maior Hitelprogramot, amelynek eredeti 6 milliárd forintos keretét a kormány a hasonló helyzetek kezelésére a közelmúltban további 5 milliárd forinttal megemelte.

A kedvező kamatozású, három éves futamidejű, és meglévő hitel kiváltására is felhasználható hitel a károsodott ültetvények esetében hektáranként legfeljebb 500 ezer forint vehető fel - olvasható a vidékfejlesztési tárca közleményében.