A zöldterületek beépítése ellen tiltakoztak civilek

A Városliget, az Orczy-kert és a Római part fáinak kivágása ellen tartott demonstrációt több civil szervezet szombaton a fővárosban. Több ezren vehettek részt a tiltakozáson.
MTI, 2016. szeptember 25. vasárnap, 11:12
Fotó: Napi.hu

Ráday Mihály, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke a Hősök terén felállított színpadon azt hangsúlyozta: a Városliget a világ első tervezett városi közparkja. Kinek jutna eszébe beépíteni új épületeket a londoni Hyde-parkba, a párizsi Luxembourgi-kertbe vagy a Bois de Boulogne-ba - tette fel a kérdést. Egy városnak az az érdeke, hogy üres telkei, épületei hasznosuljanak és ne egy helyre telepítse összes látnivalóját, hanem minél több pontra hívja a turistákat, lokálpatriótákat. Mindez összefügg a fák megvédésével - tette hozzá Ráday.

Várnai László, a CivilZugló Egyesület vezetője felszólította a felelősöket: azonnal állítsák le a Városligetbe tervezett "megalomán" építkezést. Szavai szerint a fővárosnak háromezer hiányzó fát kellene pótolnia és a régi ipari területeket fejlesztenie.

A tüntetésen jelképesen átadták az "Arany láncfűrész díjat", amelyet Patyi Andrásnak, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorának ítéltek oda, aki az egyesület vezetője szerint 200 fa kivágásáért felelős az Orczy-kertben.

A Városligetbe tervezett múzeumoknak más helyet kell találni, mert a fák oxigéntermelése "életünk egyik záloga", a levegő tisztasága és az emberek közérzete szempontjából egyaránt fontosak - mondta Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport munkatársa.

A rendezvény felszólalói közül többen arra hívták fel a figyelmet, hogy a ligetvédők fellépése után már nem vágtak ki több fát a Városligetben.

A résztvevők "Megvédjük a budapesti fákat" feliratú molinó mögött vonultak az Erzsébet térről a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Nagymező utcán és az Andrássy úton át a Hősök terére. Amikor a csoport eleje a térre ért, a menet vége a Munkácsy Mihály utcánál volt.

A tömegben többen olyan táblákat tartottak a magasba, mint "Fákat, jó levegőt, közparkokat, élhető várost!", "Nem kellenek monstrumok a Ligetbe!" vagy "Budapest ne vágd magad alatt a fát!". A menet elején többen dobolva, táncolva vonultak, sokan öltöztek zöldbe és sokan érkeztek kerékpárral.

HOZZÁSZÓLÁSOK