Abnormális helyzet alakult ki - hibás tankönyvek kerülhetnek az iskolákba

Tartalmi hibás kiadványok kerülhetnek az intézményekbe, miközben a későbbi újranyomás sokmilliárdos összegbe kerülhet az államnak.
Tóth Kata, 2013. március 5. kedd, 06:06
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Milliárdos nagyságrendű károkat okozhat a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak az, hogy több hónapos késéssel hozták nyilvánosságra a tankönyvvé nyilvánítás, a tankönyvtámogatás, valamint az iskolai tankönyvellátás rendjéről szóló minisztériumi rendeletet. (A szabályozás kimondja, mi tekinthető tankönyvnek, az eljárás során milyen szempontokat kell figyelembe venni − például nem tartalmaz-e sértő fotókat.)

A Magyar Közlönyben február 28-án jelent meg az Emberi Erőforrások Minisztériumának szabályozása, több hónappal később, mint az előző években.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke a Napi Gazdaságnak elmondta, patthelyzetet okozhat az, hogy az előírások szerint március utolsó munkanapjáig lehet tankönyvet rendelni a több mint három és fél ezer iskolába. Mendrey ugyan nem tartja kizártnak, hogy a pedagógusok a rendeléseket ennek ellenére leadják, a folyamatot azonban kapkodás kísérheti, és nyomtatott, illetve tartalmi hibás kiadványok kerülhetnek az intézményekbe, miközben a későbbi újranyomás sokmilliárdos összegbe kerülhet az államnak.

A helyzet abnormalitását hangsúlyozta Szüdi János szakértő is, aki lapunknak elmondta, a helyzet azzal is bonyolódik, hogy még a tankönyvjegyzékek sem készültek el, amelyek alapján a tanárok kiválaszthatják a szükséges munkafüzeteket, illetve könyveket március végéig. Az is a helyzet fonákságát mutatja, hogy a kerettanterv alapján az iskoláknak április végéig kell "csak" elkészíteniük a helyi tanterveket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarTosPista, 2013.03.05 09:57

@Zodiakus:
Valami ilyenre gondoltam én is.
A legjobb, ha a nagyszülőktől tanulnak utódjaink, nem a tankönyvekből. Még hallhatnak élőben horthyról, a II. vh-ról. Még igen. A valóságot. Mi már megismertük szülőktől, nagyszülőktől. Éltünk a Kádárban, éltünk 24 évet az újban. Az átmagyarázósban, az elqrtban. Megéltük, hogy ki kellett hagyni egy történelem érettségit. Csak azért egyet, mert az már túl kínos volt. Nem voltak felkészülve píárilag. Most már azt hiszik, hogy igen.
Mi változott itt? A nevek. Meg az elqrás. Külső vezércsere, demokráciának csomagolt vadkapitalista diktatórikus megnyilvánulások.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2013.03.05 08:00

Hibás tankönyvek????Talán van itt hibás történelmi könyv is ....???
Lapozzunk bele egy kicsit.
-A magyarok Felcsút felöl jöttek be a Kárpát-medencébe,Orbán vezér által vezetve.
-Nyugat felé kalandozó magyarok Orbán vezér által sallert és kokit osztogatott Brüsszelben.
-A nyugatról kapott támogatásból Viktor király stabilizálta az ország helyzetét,új államot,új alkotmányt vezetett be.Felvette a Fidesz vallást.
Viktor király idejében a hazánka látogató tatár vásározók rendre befizették az ónodi vásárban eladott portékájuk után az adót.Sőt még hídpénzt is fizetetett velük mert engedély nélkül tiltott átkelést eszközöltek a Sajón,Muhinál.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci59, 2013.03.05 07:43

Kerültek már hibás könyvek az iskolákhoz, vagy ismét jól esett- így kora reggel- egy jó kis riogatás? Így, éhgyomorra...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html