A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Milliárdos nagyságrendű károkat okozhat a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak az, hogy több hónapos késéssel hozták nyilvánosságra a tankönyvvé nyilvánítás, a tankönyvtámogatás, valamint az iskolai tankönyvellátás rendjéről szóló minisztériumi rendeletet. (A szabályozás kimondja, mi tekinthető tankönyvnek, az eljárás során milyen szempontokat kell figyelembe venni − például nem tartalmaz-e sértő fotókat.)

A Magyar Közlönyben február 28-án jelent meg az Emberi Erőforrások Minisztériumának szabályozása, több hónappal később, mint az előző években.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke a Napi Gazdaságnak elmondta, patthelyzetet okozhat az, hogy az előírások szerint március utolsó munkanapjáig lehet tankönyvet rendelni a több mint három és fél ezer iskolába. Mendrey ugyan nem tartja kizártnak, hogy a pedagógusok a rendeléseket ennek ellenére leadják, a folyamatot azonban kapkodás kísérheti, és nyomtatott, illetve tartalmi hibás kiadványok kerülhetnek az intézményekbe, miközben a későbbi újranyomás sokmilliárdos összegbe kerülhet az államnak.

A helyzet abnormalitását hangsúlyozta Szüdi János szakértő is, aki lapunknak elmondta, a helyzet azzal is bonyolódik, hogy még a tankönyvjegyzékek sem készültek el, amelyek alapján a tanárok kiválaszthatják a szükséges munkafüzeteket, illetve könyveket március végéig. Az is a helyzet fonákságát mutatja, hogy a kerettanterv alapján az iskoláknak április végéig kell "csak" elkészíteniük a helyi tanterveket.