Már regisztrálnak a gigantikus szállodai adatbázisba - a központban mindent látni fognak

Főleg budapesti és visegrádi szállodákban már tesztelték a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ működését. Tart a regisztráció, hamarosan beindulhat az információs szupersztráda.
Vég Márton, 2019. június 4. kedd, 11:33
Fotó: Napi.hu

Június elsején megkezdődött a szállodák regisztrációja az új turisztikai digitális adatszolgáltató rendszerbe; az első körben a hoteleknek e hónap végéig kell végrehajtaniuk a csatlakozást, a kötelező adatszolgáltatásuk a statisztikai hivatalnak és más hatóságoknak ugyanis júliustól már élesben működik - írta a Magyar Nemzet.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) a turizmus fejlesztését szolgálja azzal a céllal, hogy javuljon a magyar piaci szereplők versenyképessége a szálláshely-szolgáltató szektor digitalizációján keresztül. Az NTAK-ba az év végéig szakaszosan valamennyi típusú szálláshelynek be kell jelentkeznie, majd az élesítést követően a digitális rendszeren keresztül azonnal láthatóvá válik a szolgáltató forgalma, illetve az, hogy hány vendég érkezik a szállásra, mely országból és mennyi pénzt költenek el a vállalkozásnál.

Az NTAK múlt szombati indulása előtt néhány szálloda tesztelte az új típusú adatszolgáltatást, amelynek bevezetését a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) készítette elő. A tesztelésben részt vett több szállodavállalat - köztük a Mellow Mood Hotels, a Danubius Hotels, a Continental Group szállodái, a Zeina Hotelshez tartozó Continental Hotel Budapest, a Pres­tige Hotel Budapest és a Boutique Hotel Budapest, továbbá a Thermal Hotel Visegrád - azt jelezte: praktikus és felhasználóbarát az új felület, ráadásul a szállodáknak nincs adminisztrációs pluszterhük, mivel az adatok záráskor automatikusan továbbítódnak a központba.

Az MTÜ ráadásul szigorú ellenőrzést és kemény szankcionálást is kilátásba helyezett azoknak a szállodáknak, amelyek nem teljesítik törvényi kötelezettségüket. Előbb figyelmeztetés, majd pénzbírság, végső esetben pedig bezárás lehet a szankciója annak a hotelnek, amely nem küld adatokat a vendégekről. A fejlesztésekre rálátó forrásaink szerint elképzelhetetlen, hogy ennek a rövid határidőnek minden hazai hotel megfeleljen.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Suzywong, 2019.06.04 12:12

ez majd erősíti az airbnb népszerűségét , mivel ott többnyire nem adnak számlát, papírt sem kérnek, és így természetesen nem is regisztrálnak sehol.

tehát aki úgy akar megszállni, hogy ne legyen nyoma, az majd ilyen airbnb-sekhez megy inkább, hotelek helyett.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html