Minden külföldi szállóvendéget lecsekkol az idegenrendészet

Másfél hónappal az indulás után ugyan még mindig nem tökéletes a Nemzeti turisztikai adatszolgáltató központ működése, de azért a nyári csúcsszezonban így is napi több tízezer adat fut be a szállóvendégekről a Magyar Turisztikai Ügynökséghez.
Vég Márton, 2019. augusztus 13. kedd, 15:27
Fotó: Getty Images

A magyarországi szállodákban már mintegy másfél hónapja, július 1-jén kötelezően elindult a digitális adatszolgáltatás a Nemzeti turisztikai adatszolgáltató központ (Ntak) rendszerébe, a szálláshelyek az adatszolgáltatási kötelezettségeiket csak Ntak kompatibilis szoftverekkel teljesíthetik, a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ) pedig összesen 9 cég 12 fajta szoftvere kapott engedélyt. Közülük a román hátterű Bit Soft Hu Kft. négy szoftverét is engedélyezték.

A rendszerre rálátó forrásunk szerint a mintegy ezer hazai szálloda közül ugyan még sokan nem teljesítik a kötelezettségüket, de így is, a nyári csúcsszezonban naponta több tízezer adat érkezik be a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alatt álló MTÜ-hez a szállodai vendégekről.

"Tehát az Ntak összesített adatokat gyűjt be. Természetesen megvan a képessége arra, hogy személyi adatokat tartson nyilván, de azokat kódolja, és azokat csak és kizárólag a bűnügyi hatóságok használhatják fel, ezeket a Turisztikai Ügynökség nem látja. Egyedül a külföldiek esetében továbbítunk adatokat folyamatosan az idegenrendészeti szervek részére, az viszont törvényi kötelezettségünk" - fogalmazott Rogán Antal, a kabinetirodát vezető miniszter a parlament gazdasági bizottságának június 20-i ülésén.

Ez még csak a kezdet, hiszen szeptembertől már a szintén mintegy ezer hazai panziótól is várja az adatokat az MTÜ. Az ügynökség ráadásul szigorú ellenőrzést és kemény szankcionálást is kilátásba helyezett azoknak a házaknak, amelyek nem teljesítik törvényi kötelezettségüket. Előbb figyelmeztetés, majd pénzbírság, végső esetben pedig bezárás lehet a szankciója annak a hotelnek vagy panziónak, amely nem küld adatokat a vendégekről. Ráadásul az Ntak hibátlan működése volt a feltétele annak, hogy jövő évtől 18 százalékról 5 százalékra csökkenhet a szálláshely-szolgáltatás áfája.

A kormány szerint a rendszer kizárólag statisztikai célú, ilyen adatkörökbe tartozó adatok digitális kezelésére alkalmas - semmilyen, a vendégekkel kapcsolatos személyes adatot nem rögzít, és nem is fogad be. A rendszerben a legfontosabb turisztikai mérőszámokat lehet látni, azaz, hogy hány turista, melyik országból, hány napot tölt az adott szálláshelyeken, milyen szolgáltatásokat vesz igénybe és mennyi pénzt költ.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2019, 2019.08.14 09:20

@OklevelesNaiv: "méghogy az USA-ban és Kínában megy ezerrel a megfigyelés... "
Hát persze. Magánbeszélgetések tömeges lehallgatása ugyanaz, mint személyes adatok nélküli piackutatási adatgyűjtés. OklevelesHülye.
Átlagembereken kívül még a jó szövetséges merkel nyanyát is lehallgatták. Mi lett volna ha pl. a tek bukik le ugyanezzel? :DD
Lám-lám, most pedig a facebook ismerte be a beszélgetések lehallgatását, amelyekről leiratot is készített. Persze ez tök normális, ugye?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2019.08.14 08:15

@OklevelesNaiv: Közben pedig az elítélt külföldi bűnözők kormány segítséggel "bújkálnak" az országban, a baltásgyilkost pedig kiadják hősnek :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

OklevelesNaiv, 2019.08.14 00:37

Höhö, méghogy az USA-ban és Kínában megy ezerrel a megfigyelés... A TEK III/III még azt is tudni fogja, h mit szartak az argentin turisztok, vagy h Günther koffeinmentes KV-t ivott-e, de természetsen "A kormány szerint a rendszer kizárólag statisztikai célú"
A lényeg a cikkből:
"Ez még csak a kezdet"
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html