Áder János már a civilizációnkat félti

A klímaváltozás az emberiséget fenyegető legnagyobb veszély, amelyről nem hatásvadász szónoki fordulat azt állítani: civilizációnk jövője a tét - mondta Áder János köztársasági elnök hétfőn az Európai Meteorológiai Társaság budapesti konferenciáján.
Szász Péter, 2018. szeptember 3. hétfő, 10:26
Fotó: AFP

Az államfő arra kérte a rendezvényre érkező tudósokat, kíméletlen őszinteséggel fogalmazzák meg a klímaváltozásról szerzett ismereteiket, hogy azok megkerülhetetlenek legyenek a gazdasági élet szereplőinek és a politikai döntéshozóknak.

A tudósok felelőssége, hogy az embereket és a politikai közösségeket is szembesítsék cselekedeteik következményeivel, továbbá újra és újra figyelmeztessenek arra, "minél inkább halogatjuk döntéseinket, annál radikálisabb fordulatra lesz majd szükség később".

Áder János szerint az előző évtizedek felelőtlenségének következményeire ez a nyár még drámaibban figyelmeztetett, mint az eddigiek. Erdőtüzek Svédországtól Görögországon át Kanadáig, súlyos aszálykárok Európa számos országában, emberek millióinak szenvedést okozó árvizek Ázsiában több helyütt.

Mindezt nem lehet váratlannak nevezni, hiszen 200 éve ismert jelenség az üvegházhatás; 120 éve ismert, miként hat a légkör széndioxid-arányának növekedése a felszíni átlaghőmérsékletre, 100 évre visszamenő pontos adatok állnak rendelkezésre a tényleges hőmérsékletekről; 50 éve figyelik, miként változik egyre gyorsabban a Föld klímája; és 21 éve fogadták el a kyotói, közel 3 éve pedig a párizsi megállapodást. Az üvegházhatású gázok kibocsátása mégis egyre tovább emelkedik.

"Jól látható, elegendő adatunk és tapasztalatunk van" - mondta a köztársasági elnök, hangsúlyozva azonban, hogy a többször megfogalmazott politikai szándék ellenére még mindig várat magára a közös cselekvés. "Pedig látnunk kell, nem a légkör állapota a tét, hanem civilizációnk túlélése".

A kép forrása: AFP.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ovodas, 2018.09.03 11:34

Ne pattogjatok!még levertek valamit!
Szép dolog,hogy felhívod a figyelmet,de akik azt hitték,hogy a föld a végtelenségig kifosztható,nem hitték a következményeket.
Ez a gyógyítás is csődöt mond,mint az EÜ ellátás.
De van egy "Minisztérium",aki mindent újjá tesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.09.03 11:16

Majd' belefullad a krokodilkönnyeibe ez a féreg, annyira "aggódik", miközben mutyielvtársai orrba-szájba irtják fáinkat és erdeinket, utolsó megmaradt koncként a környezetünket is felélve, miután minden mást már elloptak, kifosztottak. Hallgatott, mint sz@r a fűben, mikor a teljes hazai környezetvédelmet felszámolták, hallgatott mint sz@r a fűben mikor az erdőtörvény "módosításával" évszázadok óta példátlan erdőirtáshoz adtak szabad kezet mutyielvtársai, és hallgat mint sz@r a fűben minden egyes botrányos fairtásnál, erdőirtásnál. És eközben van pofája "aggódni" a környezetért, krokodilkönnyeibe majd' belefulladva, az aljas, képmutató féregnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sziddha, 2018.09.03 10:47

Valóban, a klíma változás akár a középkori kis jégkorszakot is elhozhatja !
Ezért is jó lenne, ha Áder úr nem csupán KAMU környezetvédőként tetszelegne állandóan !
Szólhatna elvbarátainak, a NER Martalócoknak,hogy valódi állami támogatást kapjon a megújuló
energia ! Miért sújtja a NER Rablóállam, büntető adóval,magas áfával stb. a megújulókat,pl.a
napelemeket ! Miért nem kisebb az adója a benzinnek ? A környezetszennyezőbb dízel miért olcsóbb
a benzinnél ? Miért,miért ... csak Kamu környezetbarát a NER kormány és csicskái ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html