MTA-törvény: Áder meghozta döntését

Nem küldte el alkotmánybírósági kontrollra, hanem aláírta az MTA-törvényt a köztársasági elnök. Hiába tiltakoztak a törvény ellen hónapokig.
Vég Márton, 2019. július 12. péntek, 11:47
Fotó: AFP

Áder János köztársasági elnök pénteken aláírta az MTA kutatóintézeteinek elvételéről rendelkező törvénymódosítást - írta az Index. A magyar Országgyűlés 2019. július 2-án, kedden fogadta el "A kutatás, fejlesztés és innovációs rendszer intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges egyes törvények módosításáról" című törvénymódosítást, 131 igen szavazattal, 53 nem ellenében és három tartózkodás mellett.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke június 7-én, vasárnap írta alá és küldte meg a magyar államfőnek az egyszerű többséggel elfogadott törvénymódosítást. Áder Jánosnak öt napja volt, hogy átgondolja, lát-e valamiféle alkotmányos akadályt a törvény kihirdetése előtt, és elküldi az Alkotmánybíróságnak előzetes normakontrollra, vagy aláírja a törvénymódosítást.

Az elnök teljes mértékben kihasználta a rendelkezésére álló gondolkodási időt, ami után pénteken, nem sokkal fél 11 előtt hozták nyilvánosságra az elnöki döntés eredményét: aláírta. A törvénymódosítás ellen hónapokig hadakozott a Magyar Tudományos Akadémia, amelytől Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kezdeményezésére végül elvették az akadémiai kutatóhálózatot, szemben az akadémikusok akaratával és Palkovics korábbi ígéretével.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

LenovoR61, 2019.07.12 14:15

az egész semmit nem érő
bagázst elzavarnám 1-2 kivételével és értelmes embereket venni a helyükre .
Ingyenélő bagázs.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html