A Közbeszerzési Hatóság elnöke 2018-ban alapította a Közbeszerzési Kiválósági Díjat. Ez bármely közbeszerzéshez szorosan kapcsolódó témakörben készült tanulmány, évfolyamdolgozat, szakdolgozat elismeréseként adományozható. Pályázni évente legfeljebb háromszor lehet (ennyiszer írja ki a pályázatot a hatóság elnöke).

A díjak összege a közszolgálati tisztségviselők illetményalapjához kötött, ez jelenleg 38 650 forint. Az első helyezett ennek hatszorosát, a második helyezett négyszeresét, míg a harmadik helyezett a háromszorosát kapja és adóznia kell utána.

A Hivatalos Értesítőben megjelent a Közbeszerzési Hatóság elnökének az utasítása, amely kiegészíti az eddigi szabályokat. A bemutatott pénzjutalmakon felül ugyan annyi pénz jár a díjazott fenntarthatósági témában benyújtott pályázatáért, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány felajánlásával. Ez a pénz is adóköteles.

A Napi.hu korábban írt arról, hogy az Áder János köztársasági elnök alapította Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány támogatásáról döntött a kormány: 2018-ban fél milliárd, 2019-től pedig közel másfél milliárd forintot kap az elnöki alapítvány.