Áder bejelentette, mikor lesznek az új választások

A köztársasági elnök október 12-re tűzte ki az önkormányzati választásokat.
Napi.hu, 2014. július 23. szerda, 10:55
Fotó: Napi.hu

Az Alkotmánybíróság hétfői döntése pontot tett a választások rendjét befolyásoló vitás kérdések mindegyikére, minden akadály elhárult a választások kiírása elől. Ezért - élve köztársasági elnöki jogkörömmel - a mai napon meghozott államfői határozatommal 2014. október 12-ére tűzöm ki az önkormányzati választások időpontját - közölte Áder János döntését az elnöki hivatal.

Falvaink, városaink, megyéink önkormányzatai legújabb kori demokráciánk nélkülözhetetlen tartópillérei. Az önkormányzatiság elve olyan alkotmányos érték, amely a helyi közösségekhez tartozók demokratikus akaratnyilvánításán nyugszik. Ezért fontos, hogy az őszi választások alkalmával a polgárok minél nagyobb számban szóljanak bele saját közösségeik sorsának alakulásába. Kiemelten fontos az is, hogy a választások lebonyolításának minden alkotmányos feltétele biztosított legyen.

Az Alkotmánybíróság döntését követően semmilyen olyan alkotmányos aggály nem vethető fel, amely befolyásolhatná a 2014-es önkormányzati választások törvényes kiírását és lebonyolítását - olvasható az elnöki nyilatkozatban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RonaGyuri, 2014.07.23 12:22

Erről ezt írtam:
A derék csomai Bronzi (már megint) hülyeségeket beszél

Ráadásul írásba adja

Áder János köztársasági elnök nyilatkozatot adott ki a 2014. évi önkormányzati választás kiírásáról. Ahogy szoktam mondani ?szuterén joga és manzárd kötelessége?. Azonban ezen nyilatkozat tartalmazza az alábbi gondolatmenetet is, ami már nagyon nincs rendben: ?Az Alkotmánybíróság 2014. július 21-én meghozott határozata egyértelmű és világos helyzetet teremtett az önkormányzati választások törvényi szabályozásában. Az Alkotmánybíróság döntését követően semmilyen olyan alkotmányos aggály nem vethető fel, amely befolyásolhatná a 2014-es önkormányzati választások törvényes kiírását és lebonyolítását.?.
Nos az sem semmi, hogy igen csak felületes ismeretekre vall, ha az AB határozatról valakinek az egyértelműség, meg a világos helyzet - bár ebben van valami, mert az tényleg világos, hogy az AB szerény (minimális) többsége okadatolta az ócska pártkatona voltukat =)) ? jutna eszébe!
Azonban, hogy semmilyen alkotmányos aggály sem lenne felvethető az tényszerűen nem felel meg a valóságnak. Egyfelől csak a felvetett problémákra reagálhattak, de abban sem igazán értettek egyet. Így azt kell mondjam, hogy a törvényes kiírást valóban semmi sem hátráltatta (véleményem szerint eddig is megtehette volna), magát a lebonyolítást sem akadályozza semmi, de hogy törvényes is lenne az erősen véleményes!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html