Áder kedden Dohában megbeszélést folytat Tamím bin Hamad Ál Száni sejkkel, Katar Állam emírjével és Abdalláh bin Nászer bin Kalifa Ál Száni sejkkel, katari miniszterelnökkel és belügyminiszterrel, valamint találkozik a katari magyar kolónia tagjaival.

Katarral 1990-ben létesített nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatot Magyarország. A dohai magyar nagykövetség 2003 óta működik. A KEH háttéranyaga szerint a gazdasági kapcsolatokban sok a kihasználatlan lehetőség, amely iránt a magyar vállalatok érdeklődése érezhetően növekszik. Magyarország katari importjának értéke 2013-ban mindössze egymillió dollár volt, exportjáé pedig 25 millió dollár. A kétoldalú kereskedelmi forgalom a rekordévnek számító 2012-ben is alig haladta meg az 58 millió dollárt (ebből 50 millió volt a magyar export értéke). A 2012-es magyar kivitelnek a gázturbina-alkatrészek (16,9 millió dollár) és a mobiltelefonok (9,8 millió dollár) voltak a legfontosabb elemei.

A magyar aktívum immár állandónak tekinthető. A kétoldalú kereskedelmi és vállalatközi kapcsolatok fejlesztése érdekében 2013 májusában a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara üzletember-delegációja találkozott potenciális partnerekkel, és budapesti látogatásra hívta meg a Qatar Businessmen Association tagjait. 2012 januárjában a kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodást, 2013-ban pedig energetikai együttműködési egyetértési szándéknyilatkozatot, illetve gazdasági, üzleti és műszaki együttműködési megállapodást írtak alá a két ország képviselői.

A katari magyar kolónia létszáma folyamatosan nő, mára meghaladja a 300 főt. Tagjai általában magasabb képzettséget megkövetelő állásokat töltenek be, és Katar számára is kiemelten fontos nyugati szakértői jelenlétet erősítik. Magyar államfő még nem járt Katarban. Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként 2009-ben tárgyalt Dohában, előtte pedig 2003-ban Szili Katalin házelnökként járt az Öböl-menti országban.