Áder újra vétózott - rendkívüli parlamenti ülés jöhet

Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményezett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, ahol újra szavazhatnak a bírák és ügyészek fizetéséről. Áder János köztársasági elnök újra vétózott.
Domokos László, 2019. december 12. csütörtök, 15:29
Fotó: kormany.hu

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a házelnöknek írt levelében nem szól arról, hogy a bírák és ügyészek fizetésemelését szeretnék elfogadtatni, ami kedden egy tévesnek bizonyult szavazás miatt nem sikerült. A fideszesek egy része elutasította a kétharmados többséget igénylő módosító pontokat, így azok nem kerültek be a törvénybe, amely valójában nem is erről szólt, hanem az egyfokú járási hivatali eljárásokról - írta a Hvg.hu.

A rendkívüli ülést kérő kormányzati indítvány szerint a szavazás tavaszra halasztása miatt "a döntések végrehajtásának előkészítése tolódna ki, ami számos problémát okozhat a jogalkalmazásban, egyben fontos jogalkotói célkitűzések késedelmes megvalósítását eredményezné".

A házbizottság a tervek szerint pénteken fél 11-kor ül össze.

Áder János államfő még csütörtök délelőtt, szokatlanul gyorsan visszaküldte a neki elküldött jogszabályt. Ezzel megoldódott az a dilemma, hogyan lehet egy zárószavazáson már elfogadott törvényhez utólag hozzányúlni a házszabály megsértése nélkül. A házszabálytól való eltérésre sincs így szükség, hiszen az elnöki vétóra vonatkozó szabályt alkalmazhatják.

Az indoklás szerint az államfő több ponton nem ért egyet az egyfokú járási hivatali eljárások megteremtésével összefüggő, az Országgyűlésben kedden megszavazott jogszabállyal, ezért megfontolásra visszaküldte azt a törvényhozásnak.

Áder János három pontban fogalmazta meg kifogásait. Egyrészt a javaslat vitája során több, megalapozott kifogás fogalmazódott meg, amelyeket a törvényalkotási bizottság összegző módosító javaslata kívánt orvosolni, ezt azonban nem fogadta el a parlament. Másrészt az elfogadott törvény számos pontatlan megfogalmazást, ellentmondásos rendelkezést tartalmaz, és ebben a formájában nem illeszkedik a hatályos jogrendszerbe. Harmadrészt pedig a törvény kiemelt célja a közigazgatási eljárásokra vonatkozó egységes, és az alaptörvénnyel összhangban álló bírói joggyakorlat kialakítása, ami feltétlenül igényli az igazságszolgáltatásban dolgozók anyagi és egyéb megbecsülését, ezt azonban az elfogadott jogszabály nem teszi lehetővé.

Az Országgyűlés kedden 135 igen szavazattal, 52 nem ellenében több mint kétszáz paragrafust tartalmazó javaslatcsomagot fogadott el az egyfokú járási hivatali eljárások megteremtésével kapcsolatban. Ez tartalmazza egyebek mellett azt, hogy a közigazgatási bíráskodás kétszintű rendszerének kialakításával összefüggésben a közigazgatási és munkaügyi bíróságok megszűnnek jövő év március 31-én.

Kedden szavaztak a képviselők az előterjesztéshez kapcsolódó - több mint 90 oldalas - összegző módosító javaslatról is, ám a csomag, amely tartalmazta a bírák és az ügyészek fizetésemelését biztosító passzusokat, nem kapta meg a szükséges támogatást - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kanri, 2019.12.13 10:17

@sziddha: miért? Azért mert egy f@sszopó gyökér az összes ner g@civel együtt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sziddha, 2019.12.13 10:13

A szokásos sunyi eljárás ! A parlamentben a fidesznyik bábok félreszavaztak ! Nem vették észre,hogy a járási hivatalok
kétszintű döntéshozatalának felszámolásáról benyújtott saláta "jogszabályban" elrejtette a fineszes orbáni hatalom a
bírák és az ügyészek béremeléséről szóló javaslatot is ! Mivel mégsem maradhatnak emelés nélkül, a döntően,
NER barátnak tűnő ügyészek és bírák, emiatt rendkívüli parlamenti ülésen intézkedik majd az orbáni rezsim !
Áder uraság csak szolgalelkűen lépett fel a NER érdekében ! Máskor miért nem ilyen körültekintő , "elnök" uraság ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html