Áder visszaküldte a szélerőművek betiltásról szóló törvényt

Megfontolásra visszaküldte a parlamentnek pénteken Áder János köztársasági elnök a villamos energiáról szóló törvény módosítását, amely szigorított a szélerőművek létesítésének szabályain, de facto megakadályozza, azok létesítést.
MTI, 2016. október 21. péntek, 12:41
Fotó: Reuters

Az államfő visszaküldő levelében - amely az Országgyűlés honlapján érhető el - azt írta, azért nem ért egyet az október 11-én elfogadott módosítással, mert az nem segíti a párizsi klímamegállapodás végrehajtását, ellentétben áll a megújuló energia hasznosításáról szóló 2010-2020 közötti cselekvési tervvel, és indokolatlan adminisztratív korlátozásokat vezet be.

Áder János emlékeztetett, hogy a párizsi klímamegállapodásban célul tűzték ki az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszaszorítását. Ehhez szinte minden gazdasági ágazatban előrelépésre van szükség - jelezte -, különös tekintettel az energiatermelésre. Szerinte Magyarország érdekét az szolgálja, ha a lehető legnagyobb mozgásszabadsággal választhatja ki a további energetikai modernizációs erőfeszítések módját.

A hosszú távú dekarbonizációs fejlődés megvalósíthatóságát támogatja - folytatta -, ha az ország rendelkezésére áll minden tiszta energiaforrás felhasználásának lehetősége. A szélerőművek - időjárásfüggő teljesítményük ellenére - a megújuló forrásból előállított energiával a dekarbonizációhoz járulnak hozzá - hangsúlyozta a köztársasági elnök.
A törvénymódosítás és különösen a mögöttes szabályzás szerinte azonban nem a dekarbonizációhoz való hozzájárulás lehetőségét erősíti, hanem a szélenergia jövőbeli felhasználásának lehetőségeit szűkíti.

Jelezte továbbá, hogy ebben a tekintetben visszalépést mutat a megújuló energia hasznosításáról szóló 2010-2020 közötti cselekvési tervben foglaltakhoz képest, ami 2020-ra 750 megawatt szélerőművi kapacitást irányzott elő. Azzal kapcsolatban, hogy a megszavazott jogszabály a szélerőművek és szélerőműparkok építésének, használatbavételének szabályozását kormányrendeleti hatáskörbe utalta, Áder János úgy foglalt állást: a megújuló energia hasznosításának bővülését az szolgálja, ha a jogalkotó törvényben határozza meg a szélerőművek és szélerőműparkok létesítésének lényeges feltételeit annak érdekében, hogy a beruházásokkal kapcsolatos döntések jól megalapozott, garanciális feltételek között születhessenek meg.

Azt azonban üdvözölte az államfő, hogy megtiltották szélerőművek és szélerőműparkok létesítését világörökségi és védett természeti területen. Azzal viszont megint csak nem ért egyet az elnök, hogy az ilyen létesítmények építésére adott engedély hatálya nem hosszabbítható meg. Ez szerinte ugyanis aránytalanul megnehezíti az építést, korlátozva ezzel a megújuló energia hasznosításának bővülését.

Összegzése alapján a módosítások ellehetetlenítik szélerőművek, szélerőműparkok építését, és veszélyeztetik a szélenergia részarányának növelésére vonatkozó célt. Ezért Áder János a parlamentet a törvény újratárgyalására és olyan szabályok megalkotására kérte, amelyek támogatják a gazdaság "dekarbonizációs pályán tartását", megőrzik az összes elvi lehetőséget "energiakosarunk tisztulásához", és hozzásegítik az országot klímavállalásainak teljesítéséhez.
Az Országgyűlés a múlt héten 113 igen szavazattal, 58 nem ellenében fogadta el a villamosenergia-törvény módosítását a kormány javaslatára.

A változtatást a szélerőművek azon hátrányával indokolta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy teljesítményük nagy mértékben függ a pillanatnyi időjárástól, és ez a teljesítményingadozás csak a hálózaton működő egyéb szabályozható erőművek teljesítményének változtatásával egyenlíthető ki. Emiatt az országos hálózatra rákapcsolható szélerőművek kapacitását szabályozni kell - magyarázta.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2016.10.22 10:33

És mi van attól, hogy visszaküldte, ugyanazt visszaküldik változtatás nélkül, és akkor már elkell fogadnia, inkább küldte volna az alkotmánybírósághoz
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

HauserArnold, 2016.10.22 09:14

@laci_52:

Egyeteln megoldás van - mint midig.

S te tudod, mi az.

A szélerőművek van jövője, nagyszerűen hasznosíthatóak - Magyarország több helyén.

Hogy mit gondolok az agyi kapacitásodról és teljesítményedről, azt inkább le sem írom ( annyira sértő lenne )
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2016.10.21 22:21

Kis hazánkban ritka az erős szél és októbertől áprilisig alig süt a nap, ezért a nap- és szélenergiának nincs nagy jövője. Nincs más megoldás: a paksi atomerőművet kell bővíteni!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2016.10.21 20:44

Szerintem azért vágják ki a fákat, mert vidéken tüzelőnek használják, és eladják jó pénzért, valakik ebből is nagyot szakítanak. Arról már nem is beszélve, hogy amit helyette ültetnek még fának sem nevezhető, arról már nem is beszélve, hogy egy fának több tíz év kell, amíg megnő. Budapesten minden talpalatnyi helyet beépítenek, azokat a szélcsatornának nevezett területeket is, amelyen keresztül egy város szellőzni képes. Amikor tavaly leesett a nagy eső, azt sem tudták a csatornák elvezetni, pedig a Műegyetem nyilatkozott, hogy azt is simán meg lehetne oldani, csak erre is gondolni kellene, de senki sem kérte még meg őket erre. Szélerőműveket oda kell telepíteni, ahol tényleg szokott a szél fújni az év legtöbb napján, Magyarország nem ezek közé az országok közé tartozik. Én ezért simán megengedném a szélerőművet, hadd álljon ott, mint a stadion.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2016.10.21 20:25

"Áder János emlékeztetett, hogy a párizsi klímamegállapodásban célul tűzték ki az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszaszorítását. "
Ezen felbuzdulva betiltják a szélerőművet, meg plusz pénzeket tesznek a napelemekre, és kivágják az ország fáját.
Ez a fideszes környezetvédelem és bolygómentés.
Ekkora hazug párt még nem volt 90 óta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html