A PSZ véleménye szerint a törvény előkészítésekor az előterjesztő innovációs tárca megsértette a jogalkotásról és a társadalmi egyeztetésről szóló jogszabályokat. Az új törvény továbbá - ha életbe lépne - komoly munkajogi és szakmai kockázatot jelentene az érintett munkáltatóknak és munkavállalóknak.

A PSZ ismét kinyilvánította: tiltakozik az ellen, hogy a szakképzést kiszakítsák a köznevelés rendszeréből. Határozottan elutasítják, hogy a szakképzésben dolgozók elveszítsék közalkalmazotti jogviszonyukat.

A PSZ bízik abban, hogy a köztársasági elnök méltányolja ezeket a társadalompolitikai szempontokat, és nem írja alá a parlament által elfogadott új törvényt, hanem azt megfelelő előkészítésre visszaküldi az előterjesztőnek, vagyis az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak.

Kedden szavazták meg az új jogszabályt

Az Országgyűlés kedden 119 igen szavazattal, 40 nem ellenében, 15 tartózkodás mellett fogadta el a szakképzésről szóló javaslatot, amely a 2011-ben elfogadott elődjét váltja fel. Ennek részeként teljesen átalakul a szakképzés jövőre: változik az iskolák megnevezése, a képzés hossza, az oktatók jogállása, a diákok a cégeknél munkaviszony keretében vesznek részt a gyakorlaton, az általános iskolát be nem fejezőket pedig "dobbantóprogram" segítségével próbálják meg szakmához juttatni.