Ádert kérlelik a civilek

Öt civil szervezet levélben arra kérte Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a paksi bővítés titkosítását.
Napi.hu, 2015. március 3. kedd, 12:33
Fotó: Napi.hu

Az országgyűlés által kedden elfogadott, a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásával kapcsolatos beruházásról, valamint az ezzel kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló törvény súlyosan korlátozza a közérdekű adatok megismerhetőségét - véli öt civil szervezet vezetője, akik emiatt arra kérik Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a jogszabályt.

Érvelésük szerint az elfogadott törvény 5. paragrafusa szerint "a Megvalósítási Megállapodásokban és a Beruházással összefüggésben az Egyezmény 3. cikk 1 . pontja szerinti Orosz Kijelölt Szervezet és annak alvállalkozói, valamint az Egyezmény 3 . cikk 2. pontja szerinti Magyar Kijelölt Szervezet és alvállalkozói által kötött szerződésekben foglalt üzleti és műszaki adatok, valamint az ezen Megvalósítási Megállapodások, szerződések és az Egyezmény előkészítésével, megkötésével kapcsolatos üzleti és műszaki adatok, valamint az ezekkel összefüggő döntések megalapozását szolgáló adatok az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvényre figyelemmel - azok keletkezesétől számított 30 évig - közérdekű adatként nem ismerhetőek meg."

 

Az aláírók
Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója; Szabó Máté, a Társaság a Szabadságjogokért szakmai igazgatója; Bodoky Tamás, az atlatszo.hu főszerkesztője; Léderer Sándor, a K-Monitor igazgatója; valamint Ámon Ada, az Energiaklub igazgatója.

Csakhogy az alaptörvény VI. cikk (2) bekezdése értelmében "Mindenkinek joga van személyes adatai védelméhez, valamint a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez". Az alaptörvény egy másik bekezdése előírja továbbá, hogy "A közpénzekkel gazdálkodó minden szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával. A közpénzeket és a nemzeti vagyont az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint kell kezelni. A közpénzre és a nemzeti vagyonra vonatkozó adatok közérdekű adatok.". Az alaptörvény azt is kimondja ki, hogy "alapvető jog más alapvető jog érvényesülése vagy valamely alkotmányos érték védelme érdekében, a feltétlenül szükséges mértékben, az elérni kívánt céllal arányosan, az alapvető jog lényeges tartalmának tiszteletben tartásával korlátozható".

A civilek szerint az elfogadott törvény nem állja ki az alkotmányosság próbáját. Emiatt azzal a kéréssel fordulnak a köztársasági elnökhöz, hogy kezdeményezze az Alkotmánybíróságnál az elfogadott törvény alaptörvénnyel való összhangjának a vizsgálatát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Dagaddt, 2015.03.05 10:22

@unnortodox: De az USA nem az oroszokkal csináltatja igaz! Vajon ez miért lehet? hmm....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csoda-szar-vas, 2015.03.03 15:06

a civilek egy szarcsimbóknak esdekelnek...hahaha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unnortodox, 2015.03.03 12:35

..usá-ban 120 atomerőmű van ,az energia 30 %-kal olcsóbb ,mint eu-ban ...,versenyképes ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html