A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Az új munkahelyek létrehozásához 800-1000 milliárd forint uniós támogatást tud közvetlenül a gazdaságba pumpálni az ÚSZT - mondta az államtitkár a Napi Gazdaság kkv-konferenciáján.

Arról hiába kérdezte lapunk az államtitkárt, hogy az átcsoportosítandó forrásokból mennyi jöhet még össze. Ezek még folyamatban lévő ügyek, most is vannak nagyprojektek, amelyet vizsgál a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium: illeszkednek-e a programba, illetve azok fenntarthatók lesznek-e egyáltalán. A forrásátcsoportosításoknál - a tárca több száz projektet tekintett át pluszforrásokban reménykedve - ugyanakkor a pályázatírók arra figyelmeztettek, túlzott elvárások azért ne legyenek ezzel kapcsolatban, nagyjából 150-200 milliárd forint jöhet még ehhez.

Az új rendszerben mind a vállalkozásoknak, mind az államnak változtatnia kell. A vállalkozásoknak szakítaniuk kell azzal a gondolkodásmóddal, hogy pusztán támogatásra pályáznak, majd emögé kitalálnak valamilyen fejlesztést. Az ideális ugyanis az, hogy a meglévő ötlethez próbálnak finanszírozási formát találni. A tárca befejezte a konzultációt a vállalkozásokkal, ezt követően november végéig alakítják ki az új pályázatokat. Itt már számítanak a tanácsadók és pályázatírók véleményére is.

Az állam számára a korábban már sokat emlegetett adminisztrációcsökkentés az egyik legfontosabb feladat. Itt - az államtitkár szavai legalábbis erre engednek következtetni - átfogó elképzelései vannak a kormánynak, vagyis az adminisztrációba egyaránt beleérti az ügyintézést, de akár az adózást is. A mostani 48 helyett 10-12 adónemet is el tudnék képzelni - mondta Cséfalvay, hozzátéve: ha egy adónem nincs, akkor annak adminisztrációs költsége sincs. Az persze más kérdés, hogy mennyire lesz egyszerű a korábban kiirthatatlannak hitt adófajták megszüntetése.

Négy év alatt 800 milliárd forinttal kívánják csökkenteni a cégek adminisztrációs terheit - összesen évente 2800 milliárdot költenek a vállalkozások adminisztrációra, ebből 800 milliárd az, ami felesleges tehernek tekinthető, ezt kellene megszüntetni. Jövőre ebből egy 80-100 milliárd forintos csomag valósulhat meg, a fejlesztési tárcánál dolgozzák ki ennek részleteit.

(A konferenciáról részletesen hétfői számunkban olvashatnak.)