Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A súlyosan fogyatékos magánszemélyek havonta 8050 forint adókedvezményt vehetnek igénybe a 2020-ban szerzett jövedelmük összevont adóalapjának adójából. 2020-ban bővült azoknak a betegségeknek a köre, amelyek miatt igénybe vehető a személyi kedvezmény - figyelmeztet a NAV a honlapján. Évente összesen akár 96 600 forint jóváírásra/kedvezményre lehetnek jogosultak az érintettek.

A súlyos súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket a 335/2009. (XII. 29.) Kormányrendelet részletezi, elképzelhetők más problémák is, de azokért egyelőre nem jár semmilyen támogatás vagy érvényesíthető kedvezmény.

2019. január 1-jétől bővült a jogosultságot "eredményező" betegségek köre, így az endometriózis, a mellrák, a méhnyakrák, a petefészekrák, valamint a prosztata és hererák betegségek esetén is érvényesíthető az adókedvezmény. Ezeknél a betegségeknél is érvényesíthető visszamenőleg, az 5 éves általános elévülési időn belül az adókedvezmény. Tehát, ha a betegséget az elmúlt években diagnosztizálták, akkor a korábbi évek adóbevallásai önellenőrzéssel módosíthatók.

Az adókedvezmény igénybevételére jogosító betegségek közül néhányat felsorol az adóhatóság:

  • hallási fogyatékosság
  • látási fogyatékosság
  • mozgásszervi fogyatékosság
  • elzáródást okozó érbetegségek
  • súlyos szervi károsodással járó immunbetegségek
  • veleszületett enzimopátiák, idetartoznak többek között a laktózérzékenység miatt fellépő betegségek
  • emésztőrendszer betegségei, idetartoznak többek között a gluténérzékenység miatt fellépő endokrin- és anyagcsere-betegségek, ezen belül is az I. típusú, és a szövődményekkel járó II. típusú cukorbetegség.

A súlyos fogyatékosság minősítése nem tartozik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hatáskörébe, mivel az nem adójogi, hanem orvosszakmai kérdés. Így az érvényesítés feltétele, hogy a kérvényező rendelkezzen a súlyos fogyatékosság minősítéséről szóló orvosi igazolással, vagy a rokkantsági járadékra, fogyatékossági támogatásra jogosító határozattal.

A fogyatékosság minősítését a háziorvosnál, illetve, az egészségkárosodás jellegétől függően a szakorvosnál lehet kezdeményezni. A fogyatékossági támogatás iránti igényt a fővárosi és megyei kormányhivatal megyeszékhely szerinti járási hivatalának kell benyújtani, míg a rokkantsági járadék megállapítására a lakóhely szerint illetékes általános hatáskörű nyugdíj-megállapító szerv jogosult.

Az orvosi igazolást nem kell csatolni az adóbevalláshoz, de elévülési időn belül meg kell őrizni, ha adóellenőrzéskor szükség lenne rá. Másik feltétel még, hogy a súlyosan fogyatékos magánszemélynek legyen összevont adóalapba tartozó jövedelme, amely után adót kell fizetnie. Az nem számít, hogy milyen jogcímen szerzett jövedelemről van szó.

Adóköteles jövedelem hiányában a személyi kedvezmény nem érvényesíthető, és arra sincs lehetőség, hogy a valaki emiatt másnak, például szülőnek, házastársnak átadja a kedvezmény igénybe vételének jogát.

További részleteket a NAV honlapján olvashat.

Akár más adózási kedvezményeket is igénybe vehetnek az érintettek - így például a friss házasok, a családosok, vagy a négy gyerekes anyák -, amelyekkel a havi fizetésük növekedhet, de fontos, hogy maguk lépjenek az ügyükben.