A nyomozás eddigi adatai szerint egy összehangoltan működő bűnszervezet 2017-2019 időszakban mintegy 18 milliárd forint értékben szerzett be mobiltelefonokat külföldről a nemzetközi szabályok előírásainak megfelelő nettó áron, melyek egy baranyai kft.-hez kerültek.

A beszerzés nem a cég nevében történt, hanem erre, az adófizetési kötelezettség jogosulatlan kijátszása céljából úgynevezett köztes cégeket használtak fel. A bűnszervezet az állami adóhatóság megtévesztésével, valótlan nyilatkozatok megtételével, rendszeres haszonszerzésre törekedve, az áfa jogosulatlan visszaigénylésével összesen 3,9 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek - közölte a Pécsi Járásbíróság.

A letartóztatott gyanúsítottak bűncselekményben résztvevő cégeknek részben ügyvezetői, részben alkalmazottai. A cselekményeket három gyanúsított társtettesként, hárman bűnsegédként követték el.

A gazdálkodással összefüggő kiemelt bűncselekmények miatt indult jelentős tárgyi súlyú, súlyos büntetéssel fenyegetett büntetőeljárásra figyelemmel alaposan tartani lehet attól, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén megszöknének, elrejtőznének, a büntetőeljárásban résztvevő más személyek jogellenes befolyásolásával, bizonyítási eszközök illetve elektronikus adatok megsemmisítésével vagy elrejtésével megnehezítenék a bizonyítást, vagy annak meghiúsítására törekednének.

Az ügyész a bíróság végzését tudomásul vette, valamennyi gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be, így a bíróság határozata nem végleges.